Vasko Lipovac „Retrospektiva“: 250 razloga za radost u Galeriji Klovićevih dvora

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Idući put kad se uputite prema Gornjem gradu, svakako odvojite vremena i obojite svoj dan divnim bojama Vaska Lipovca. Bogati opus našeg suvremenog umjetnika po prvi je puta došao u Zagreb, a sudeći po iznimno dobrim kritikama posjetitelja, ali i brojnih kritičara umjetnosti, u skorije bi vrijeme i ostali radovi mogli naći svoj put Zagreba.

Ako ima onih koji za Vaska čuju prvi put, riječ je o umjetniku rođenom 1931. godine u Kotoru. Akademsko obrazovanje stjekao je na  Akademiji primijenjenih umjetnosti te se svojim izrazito posebnim radovima nametnuo kao jedan od najznačajnijih umjetnika prošlog stoljeća. Svojim je radovima, koji obuhvaćaju različite instalacije, crteže, skulpture ali i grafike stvorio jedinstveni prikaz svoje stvarnosti. Iako se nerijetko prilikom stvaranja dijela koristio figuralnošću i apstrakcijom, u centru njegova stvaranja uvijek je bila ljudska figura oko se koje dalje stvarao i razvijao taj neki poseban Lipovčev svijet. Sa svojim je radovima često gostovao na ulicama Splita, a upravo ispred Klovićevih dvora može se uočiti postavljeno Lipovčevo plavo drvo visoko osam metara.

Prva je to instalacija od ostalih 250 koje se nalaze na dva kata Galerije, što je doista zavidno odvojen prostor, uzimajući u obzir na obiteljski atelje u Splitu gdje se originalno nalazi „mali Lipovčev“ svijet. Na samom početku izložbe tako se nalaze kronološki poredane izložbe pejsaža i portreta nastalih za vrijeme njegova akademskog obrazovanja, iza kojih slijede dijela iz nešto zrelije dobi u kojima se vidi njegov odmak ka onome po čemu je umjetnik i dan- danas prepoznat. Tu je naravno i njegov vitraj ‘Žena s mačkom’ iz 1955., koji jasno prikazuje njegovo prijelomno razdoblje prema apstrakciji. Kroz dvije se dvorane mogu vidjeti i likovi erotskog sadržaja, dok se u drugim nalazi postava skulptura od drva. Na kraju cijele izložbe dolazi se do njegovog najznačajnijeg i najpoznatijeg dijela opusa. Ciklusom „Biciklisti“ iz prve polovice devedesetih, četrdesetak skulptura ljudi na biciklima prikazuje male, obične ljude iz svakodnevnog života. Upravo je to ono što je Lipovac u svojim djelima naglašavao- prikazati svakodnevnog čovjeka koji izdvajanjem iz konteksta dobiva svoju posebnost, kako ističe  povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, koji je i zaslužan za ovu Retrospektivu u Klovićevim dvorima. Izložbu koja je svijetlo dana ugledala 14. rujna, imate prilike posjetiti sve do 7. siječnja iduće godine.

Vasko Lipovac

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.