Video igre + filozofija = Talosov Princip

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hrvatsko gaming tržište je bogato skromnim indie developerima za koje više znaju Amerikanci nego Hrvati. No među jačim imenima, istaknuo se CroTeam, koji još od 90-tih doprinosi svijetu video igara sa šaljivim, ali odlično razrađenim Serious Sam igrama. Uz najnoviji dodatak toj franšizi, Serious Sam VR, svjetla reflektora više ne stoje na njihovoj malo drugačijoj kreaciji koja je dovela i nešto više članica ljepšeg spola u ovaj svijet. Riječ je o first person puzzle igri pod nazivom Talosov Princip.

Screenshot: Talosov Princip

Screenshot: Talosov Princip

Igrač se već u prvih par minuta igre nalazi u jednom „savršenom“ svijetu i nakon prvih par pokreta, shvati da je u stvari robot. Kroz glas koji dolazi s neba, nazvan Elohim, igrač saznaje da mora proći kroz različite zagonetke. Kada završi jednu zagonetku, dobiva oblik nazvan Sigil, koji koristi kako bi otključao… Još zagonetki! Cijela igra se sastoji od tri velika svijeta i svaki svijet predstavlja jedno povijesno razdoblje i izgled tog razdoblja, poput starog Egipta ili antičke Grčke. Svaki svijet (označeni su kao A, B i C svijet) teži je od prethodnog u svojim zagonetkama, te je gotovo uvijek nužno završiti prijašnji svijet da bi se nastavilo na idući.

Screenshot: Talosov Princip

Screenshot: Talosov Princip

Igrač po putu otključava razne elemente zagonetki, poput ventilatora koji ga diže u zrak, kristalnih konektora kojim spaja lasere, te mnoge druge. Igra ima više mogućih završetaka, ovisno o tome što igrač odabere napraviti i kroz cijelo trajanje igre se provlači misterij i ključna pitanja kojima fale odgovori. Gdje su svi ljudi? Što je ovo mjesto? I, možda najbitnije od svega, tko je Elohim, a tko sam ja?

Screenshot: Talosov Princip

Screenshot: Talosov Princip

Screenshot: Talosov Princip

Screenshot: Talosov Princip

Po pitanju izgleda, igra je poprilično detaljna. Svaki piksel ima svoje mjesto, od lišća na drveću, do „glitcheva“ koji su (namjerni ili ne) postavljeni kroz cijelu igru. Svaki svijet je znatno drugačiji, kao i svaka zagonetka. Dugački hodnici ili rupe u zidovima čine te razlike upečatljivima. Zabavni Easter Eggs, ili namjerno ostavljene tajne na koje igrači mogu nabasati su, kao u Serious Sam-u, posvuda u igri. Nekad ovise o tome samo da se nađete točno na određenom mjestu i padnete kroz rupu u podu, a nekad se morate zabiti kroz vrata ili zid…

Screenshot: Talosov Princip

Screenshot: Talosov Princip

 

Screenshot: Talosov Princip

Screenshot: Talosov Princip

Što se tiče glazbe, jako je ambijentalna i gotovo neprimjetljiva. Instrumentalna je (uz par izuzetaka, gdje glasovi djeluju poput instrumenata) i tu služi isključivo dekorativnu svrhu. Same zagonetke pružaju dovoljno ambijentalnih zvukova, poput podizanja i spuštanja predmeta, hoda po različitim površinama, čak i prepreka poput mina koji proizvode svoj specifičan zvuk. Elohimov glas, iako je rijedak, u ključnim trenutcima razbija tišinu, poput predugog stajanja u mjestu ili par prelaska iz jednog svijeta u drugi.

Screenshot: Talosov Princip

Screenshot: Talosov Princip

Neki elementi su slični igrama poput Portala, no uz jednu filozofsku priču i misterij koji dan danas ostaje nerazriješen, Talosov princip nudi ne samo dobro vježbu za moždane vijuge, nego i bolje razumijevanje svijeta u kojem živimo.

Marija Edita Feldi

 

 

Izvori:

The Talos Principle

http://store.steampowered.com/app/257510/

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.