VODIČ KROZ MARVELOV FILMSKI SVEMIR

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dolaskom toplog vremena u zraku se osjeti i dolazak ljetnih blockbustera u naša kina. Jedan od njih je i dugo očekivani Marvelov film Čuvari galaksije Vol.2.

Čitatelji koji do sada nisu pratili Marvel Cinematic Universe (MCU) mogu se osjećati pomalo izgubljeno u gomili likova, pojmova i događaja u svim tim filmovima i televizijskim serijama.

foto: marvelcinematicuniverse.wikia.com

foto: marvelcinematicuniverse.wikia.com

Ovaj članak može vam poslužiti kao određena vrsta vodiča za autostopere kroz Marvelov filmski svemir. Proći ćemo kroz sve objavljene Marvel serije i filmove kako biste bili spremni za nadolazeće filmove.

Bitno je napomenuti da ova lista nije poredana po datumima izlaska filmova/serija, već po kronološkom slijedu događaja u MCU. Također, lista ne sadrži dodatke poput kratkih one-shot filmova i dodatnih scena.

Kapetan Amerika: Prvi Osvetnik (Captain America: The First Avenger, 2011) – film

Kronološki prvi film u MCU. Priča priču o putovanju Stevea Rogersa od boležljivog umjetnika iz Brooklyna do superjunaka pod nazivom Kapetan Amerika, te njegovoj ulozi u Drugom svjetskom ratu.

Agentica Carter (Agent Carter, 2015-2016) – serija, sezona 1&2

Televizijska serija nas vodi u život Peggy Carter nakon Drugog svjetskog rata. Pokazuje nam kako se buduća osnivačica SHIELD-a nosi s gubitkom Stevea Rogersa, kao i o njezinom povratku na radno mjesto izvan bojišta, gdje se bori s predrasudama protiv žena agentica.

Iron Man (2008) – film

Ovaj film ste zasigurno gledali – hrvatske komercijalne televizije emitiraju ga nekoliko puta godišnje. Iron Man je jedan od najpopularnijih Marvelovih superheroja. Ovaj film govori nam tko je Tony Stark, te kako je on od bogatog trgovca oružjem postao superheroj koji iskorištava svoju inteligenciju i sredstva kako bi poboljšao svijet.

Iron Man 2 (2010) – film

Nastavak avantura Iron Mana. U ovom nastavku također upoznajemo lik Natashe Romanoff a.k.a. Crne udovice (Black Widow), superjunakinje/špijunke i buduće članice Osvetnika.

Nevjerojatni Hulk (The Incredible Hulk, 2008) – film

Film nas upoznaje s likom dr. Brucea Bannera, znanstvenika koji nakon nesreće u laboratoriju postaje moćno biće Hulk. Banner je nakon nesreće proglašen prijetnjom, te ga američka vlada želi uništiti.

Thor (2011) – film

Čitatelji upoznati s nordijskom mitologijom sigurno su upoznati s likovima Thora, Lokija i Odina. Marvelovi stripovi ove su bogove adaptirali u stripovske likove, a MCU ih je pretvorio u filmske protagoniste. Film donosi priču o Thorovu izgonu iz Asgarda i njegovom iskupljenju.

Osvetnici (Avengers, 2012) – film

Dugo iščekivani team-up film okuplja Kapetana Ameriku, Iron Mana, Crnu udovicu, Thora, Hulka i Hawkeye-a, koji se zajedno udružuju protiv neprijatelja koji prijeti opstanku planeta.

Iron Man 3 (2013) – film

Posljednji film u trilogiji Iron Man donosi borbu Tonyja i Pepper protiv zlikovca The Mandarina, ali Tonyjevu borbu s osobnim demonima.

Agenti SHIELDA (Agents of SHIELD, 2013) – serija – sezona 1, epizode 1-7

Serija nas vodi kroz avanture agenata SHIELD-a. Kasnije prikazuje kako se agenti nose s činjenicom da su neprijatelji infiltrirali SHIELD.

Thor: Svijet tame (Thor: The Dark World, 2013)

Thor se u ovom filmu nosi s osobnim gubitkom, te mora udružiti snage s Lokijem kako bi pobijedili zajedničkog neprijatelja koji prijeti Asgardu.

Agenti SHIELDA (Agents of SHIELD, 2013) – serija – sezona 1, epizode 8-16

Kapetan Amerika: Vojnik zime (Captain America: The Winter Soldier, 2014) – film

Drugi nastavak trilogije o Kapetanu Americi odvija se u sadašnjem vremenu. Film prati Steveovo prilagođavanje na moderan život, gubitak voljenih osoba i stvaranje novih prijateljstava. Prividna stabilnost njegova života uruši se kada shvati da je SHIELD iznutra infiltrirala nacistička organizacija HYDRA.

Agenti SHIELDA (Agents of SHIELD, 2013) – serija – sezona 1, epizode 17-22

Čuvari galaksije (Guardians of the Galaxy, 2014) – film

Čuvari galaksije prvi je Marvelov film smješten u svemiru. Ispunjen zabavnom akcijom i retro glazbenom podlogom, film nas upoznaje s likovima Star-Lorda, Gamore, Rocket Racoona, Draxa i Groota. Također, ovaj film priprema gledatelje za veliko udruživanje snaga svih superheroja protiv ultimativnog MCU zlikovca Thanosa.

Daredevil (2015) – serija, prva sezona

Daredevil prati avanture Matta Murdocka. Matt je oslijepio u nesreći još kao dijete, te su mu se zbog toga neprirodno razvila druga osjetila. Kada se ne bori protiv zločina u kvartu Hell’s Kitchen, Matt vodi odvjetnički ured s najboljim prijateljem Foggyjem. Daredevil se u sezoni bori protiv glavnog negativca Wilsona Fiska. Pritom koristi svoje supermoći, ali i one odvjetničke. Daredevil je prvi član Defendersa, manje verzije Osvetnika/udruženja superheroja, koji se udružuju kako bi obranili svoj grad.

foto: marvelcinematicuniverse.wikia.com

foto: marvelcinematicuniverse.wikia.com

Agenti SHIELDA (Agents of SHIELD, 2015) – serija – sezona 2, epizode 1-10

Jessica Jones (2015) – serija, prva sezona

Serija prati Jessicu, iznimno snažnu privatnu detektivku koja istražuje slučajeve u njujorškoj četvrti Hell’s Kitchen. Glavni zlikovac ove serije je Kilgrave, osoba koja fizički i mentalno proganja Jessicu. Jedan od glavnih lajtmotiva serije jest Jessicin PTSD kao posljedica njegovog zlostavljanja. Jessica je druga članica Defendersa koja je dobila vlastitu seriju.

Agenti SHIELDA (Agents of SHIELD, 2013) – serija – sezona 2, epizode 11-19

Osvetnici: Doba Ultrona (Avengers: Age of Ultron, 2015) – film

Drugi nastavak Osvetnike stavlja u borbu protiv Ultrona, Starkove najnovije kreacije: umjetne inteligencije koja je zaključila da je za opstanak planeta nužan nestanak čovječanstva.

Agenti SHIELDA (Agents of SHIELD, 2015) – serija – sezona 2, epizode 20-22

Daredevil (2015) – serija, druga sezona

Matt se u ovoj sezoni bori protiv još jačih negativaca od Fiska, ali i s osobnim problemima nakon povratka bivše djevojke Elektre Natchios i financijskih nevolja odvjetničkoj društva Nelson & Murdock.

Luke Cage (2016) – serija, prva sezona

Luke je stanovnik Harlema koji svoju moć neuništivosti koristi kako bi spasio svoju četvrt od zločinačkih organizacija i političkih spletki. Luke Cage je treći Defender predstavljen u Marvelovom televizijskom svijetu.

Ant-Man (2015) – film

Nakon izlaska iz zatvora, bivši kradljivac Scott Lang ima problema s pronalaženjem posla. Brzo ga unovači znanstvenik Hank Pym, te uz pomoć njegove tehnologije Scott postaje Ant-Man: dobija moć smanjivanja i povećavanja, veću snagu, kao i sposobnost upravljanja vojskom mrava! Hank i Scott bore se protiv zlog Yellowjacketa, koji želi iskoristiti tu istu tehnologiju kako bi ostvario zle namjere.

Agenti SHIELDA (Agents of SHIELD, 2016) – serija – sezona 3, epizode 1-19

Kapetan Amerika: Građanski rat (Captain America: Civil War, 2016) – film

Nakon događaja u Sokoviji, potpisan je dogovor prema kojemu superheroji ne smiju samostalno djelovati i moraju odgovarati za svoje posljedice. Osvetnici se također moraju suočiti s krvavim tragom koji je iza sebe ostavio Vojnik zime, što dovodi do podjele među junacima.

Agenti SHIELDA (Agents of SHIELD, 2016) – serija – sezona 3, epizode 20-22

Iron Fist (2017) – serija, prva sezona

Posljednji Defender je Danny Rand. Nakon godina nestanka, mladi nasljednik ogromne korporacije vraća se u New York kako bi zaštitio obiteljsko nasljeđe. Ono što drugi ne znaju jest činjenica da Danny posjeduje mističnu moć poznatu kao iron fist ili “željezna šaka.”

Agenti SHIELDA (Agents of SHIELD, 2016) – serija – sezona 4, epizode 1-6

Doktor Strange (Doctor Strange, 2016) – film

Početak priče o Stephenu Strangeu, jednom od najmoćnijih likova filmskog svemira. Doktor Strange je umišljeni kirurg koji je nakon prometne nesreće izgubio karijeru. Nakon depresivne faze, Strange odlučuje pronaći novu svrhu. Film prati njegovo učenje magije i borbu za zaštitu Zemlje od interdimenzijskih prijetnji.

Agenti SHIELDA (Agents of SHIELD, 2017) – serija – sezona 4, epizode 1 – (sezona se emitira)

 Vanessa Curman

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.