X-Men

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Na temelju stripa, 2000-te godine nastao je prvi igrani film o mutantima X-Men. Glavna uloga Logana (Wolverinea) pripala je tada relativno nepoznatom Australcu Hughu Jackmanu. Glumac je kasnije u jednom intervjuu izjavio da bi u toj fazi svoje karijere prihvatio bilo koju ulogu.

Radnja je smještena u svijet u kojemu je dio populacije zaražen genom X koji ih je pretvorio u mutante i dao im različite moći. Dio mutanata predvođen profesorom Charlesom Xavierom (Patrick Stewart) zalaže se za suživot s ljudima, dok Magnetovi (Ian Mckellen) sljedbenici smatraju ljude nižom rasom koju treba uništiti. Ljudi se u takvim okolnostima osjećaju ugroženo i iskazuju agresivnost prema „mutantskim nakazama“.

Izvor: picshype.com

Izvor: picshype.com

Prva dva filma režirao je Bryan Singer, redatelj nagrađivanog trilera Privedite osumnjičene. Za treći nastavak zadužen je Brett Ratner, redatelj Gasa do daske.  Nakon toga, snimljena su dva samostalna filma o Wolverineu (2009. i 2013. godine).

Do prave prekretnice u serijalu je došlo 2011-te Kada je Matthew Vaughn režirao X-men: Prva generacija.  Glumačka postava je potpuno obnovljena.  James McAvoy, Michael Fassbender i Jennifer Lawrence glumili su pedesetak godina mlađe verzije profesora X-a, Magneta i Mystique. Oni u tom razdoblju otkrivaju potencijal svojih moći. Charles može čitati i kontrolirati misli, Magneto kontrolira metal dok Mystique ima sposobnost preobrazbe.

Izvor: geeky.com

Izvor: geeky.com

Najbolje ocijenjeni nastavak X-Men: Dani buduće prošlosti objavljen je 2014-te. Film je predstavljao spoj stare i nove glumačke postave, što je u filmu objašnjeno svojevrsnim putovanjem kroz vrijeme. Ujedno je značio i povratak prvog redatelje Bryana Singera u franšizu.
Jedini glumac koji se pojavio u svim dosadašnjim nastavcima je Hugh Jackman. U franšizi su sudjelovala brojna renominirana glumačka imena: Halle Berry, Rebecca Romijn, Nicholas Hoult, Ellen Page, Kevin Bacon, Alan Cumming, Rade Šerbedžija, Vinnie Jones, Rose Byrne…

Ove godine očekuje nas X-Men: Apokalipsa.  U njemu,prvi mutant imena Apokalipsa, okuplja svoja četiri jahača koja će opustošiti svijet. Film bi trebao dati odgovore na pitanja: hoće li se Hugh Jackman pojaviti i u ovom nastavku te kako je profesor X izgubio kosu. Ovaj nastavak predstavlja još jedan korak u razumijevanju kako su likovi iz originalne X-Men franšize postali to što jesu.

Marko Hotovec

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.