Za kineskim stolom

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kako je riječ o jednoj od najstarijih civilizacija na svijetu, koja se temelji na filozofiji prisutnoj u svakom aspektu života, Kinezi njeguju i određena pravila bontona za stolom. Naime, riječ je o jedinstvenom načinu ponašanja tijekom blagovanja kako bi sve bilo u potpunom skladu jer hrana je puno više od sredstva za preživljavanje.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Customs_and_etiquette_in_Chinese_dining#/media/File:HK_Sai_Ying_Pun_%E5%90%8D%E6%98%9F%E6%B5%B7%E9%AE%AE%E9%85%92%E5%AE%B6_Star_Seafood_Restaurant_round_table_March-2012_Ip4.jpg

Sve započinje određenim načinom sjedenja, odnosno svatko ima svoje mjesto za stolom. Naime, prednost imaju starije osobe koje prve pristupaju stolu te prve započinju jesti. Također, ako je riječ o počasnom gostu vrijede ista pravila jer on ima prednost u odnosu na ostale.

Zatim hrana se prinosi ustima i jede štapićima ili pije ako je riječ o juhi i sličnim tekućim jelima, tako da zdjelu odozdo primite kažiprstom, srednjim prstom i prstenjakom. Vjeruju se kako ovakav način jedenja ne pritišće želudac i omogućuje bolje probavu, za razliku kada je osoba nagnuta nad stolom.

Kosti i neželjeni dijelovi hrane iz usta odvajaju se pomoću štapića ili prstiju tako što se odlože sa strane tanjura ili na stol ispred sebe, pljuvanje je nepristojno i zabranjeno. Također, tijekom jedenja zabranjeno je mljackanje i govorenje punim ustima, a za brisanje koristi se salveta. U slučaju da morate kihnuti ili kašljati okrenite se u stranu i koristite maramicu.

Kako koristiti kineske štapiće

Izvor: https://www.flickr.com/photos/dslrninja/350982994/in/photolist-x1T1W-5ra53X-pEmaYY-7AKPnE-8x6Wn-59gpUG-5Z

Kineska kultura neobična je i zanimljiva po mnogo toga, a štapići su definitivno jedna od fascinacija i specifičnosti, koji oduvijek intrigiraju ostale kulture. Iako izgleda vrlo teško i komplicirano te nam je nezamislivo jesti bez žlice, vilice i noža, štapići su zapravo vrlo jednostavni za korištenje, samo je potrebno malo vježbe.

Iako u današnje vrijeme neki restorani imaju mogućnost korištenja žlica i vilica, dok su noževi zabranjeni jer su simbol za nasilje te se smatra kako narušavaju harmoniju. Ovo su standardna pravila za držanje i korištenje štapića.

Izvor: https://www.flickr.com/photos/missmeng/5384577913/in/photolist-9cPnqe-8mZhK2-7Ct9bk-6F3EwQ-9ewTM-2iWaS6-8m

  • Tankim dijelom štapića uzima se hrana tako da se jedan štapić položi na palac i kažiprstom uhvati te nepomično stoji u ruci.
  • Drugi štapić koji je pomičan nalazi se oslonjen na vrh palca dok se vrh kažiprsta nalazi na njegovoj površini te štapići moraju biti međusobno paralelni.
  • Pomoću kažiprsta pomičete drugi štapić i uzimate hranu dok prvi mora ostati potpuno nepomičan. Tako štapiće također odvajate i približavate jedan drugome.

Uz malo vježbe svakako ćete savladati korištenje štapića, ali ono što ne smijete je mahati njima u zraku, bosti ili na njih nabadati hranu te ih vertikalno ostavljati u hrani, već ih je potrebno odložiti sa strane. To je još jedan od razloga zašto je preporučljivo držati posuđe blizu ustima, kako bi se izbjeglo padanje hrane.

 

IVANA IVANDIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.