Za mlade na stručnom osposobljavanju nema plaćenog bolovanja

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Od veljače Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi zakon prema kojem se polaznicima stručnog osposobljavanja naknada od 2.400 kuna umanjuje za broj dana provedenih na bolovanju.

Zakon o posredovanju pri zapošljavanju je donesen još 2013. godine, a Zavod ga je tek sada odlučio provoditi. Tim zakonom definirano je da će se naknada i putni troškovi isplaćivati razmjerno broju dana prisutnosti na poslu, odnosno, prema listi prisutnosti koju poslodavac šalje HZZ-u. Tako će se mladima na stručnom osposobljavanju naknada za jedan dan bolovanja umanjiti za određeni iznos, no za dopust zbog, primjerice, ženidbe naknada se neće umanjivati. Polaznike bi jedan dan bolovanja mogao koštati minimalno 120 kuna. Osoba koja je primljena na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa može dobiti dopust za važne osobne potrebe; rođenje djeteta, sklapanje braka, smrtni slučaj u obitelji.

Iz Zavoda tvrde da se naknada kada su u pitanju važne osobne potrebe neće smanjivati. Ova odredba vrijedi i za pohađanje obrazovanja i usavršavanja za potrebe poslodavca.

mladi2(izvor: fereta.hr)

Nekoliko mladih (željeli su ostati anonimni) koji su na stručnom osposobljavanju tvrde da se u 2015. primjenjivalo drugo pravilo, točnije, da im naknade nisu smanjivane zbog bolovanja, ali praksa se promijenila u veljači ove godine. Drugi, pak, tvrde da se naknada i u 2015. umanjivala. Prema članku 4. ugovora koji polaznici potpisuju, naknada se ne isplaćuje tek kada je osoba odsutna više od 30 dana.

Ines Pavić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.