Zagrebačke delegatkinje u srcu Katalonije

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: Jana Župančić/Studosfera.net

Barcelona je po dvanaesti put ugostila mlade diplomate iz cijeloga svijeta. Naime Katalonski model Ujedinjenih naroda održan je od 11. svibnja do 14. svibnja i ove godine u najvećem gradu na Sredozemnom moru.

Ovaj se model namijenjen studentima od 2006. godine održava u Španjolskoj te je poznat pod kraticom C’MUN. Na ovogodišnjoj se simulaciji UN-ovog parlamenta našla i delegacija studentica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Simulacija je ove godine okupila preko dvije stotine studenata i mladih sa šezdeset različitih fakulteta. C’MUN okupljenima garantira sudjelovanje u napetim raspravama, poboljšanje govorničkih sposobnosti, debatiranje te konačno donošenje fiktivne ali itekako korisne rezolucije. Ali svaki MUN, pa tako i ovaj katalonski predstavlja ne samo izvrstan način za profesionalno usavršavanje već i za upoznavanje s različitim kulturama iz kojih sudionici dolaze. Tako druženje s delegatima na sjednicama ne prestaje u vijećnici.

Organizatori predviđaju za polaznike nastavak upoznavanja i nakon „radnog vremena“. Večere i druženja neizostavno su iskustvo gdje se sklapaju prijateljstva ali i u opuštenoj atmosferi grade poslovne veze za budućnost od velike važnosti.

Vrativši se na formalnu definiciju MUN-a, može se reći kako je isti platforma za rješavanje gorućih svjetskih problema. Međunarodna politika tamo postaje predmetom interesa mladih, sposobnih i ambicioznih studenata prava, politologije i drugih srodnih disciplina.

Tako je ovogodišnji C’MUN nadmašio velika očekivanja iznašavši niz mogućih rješenja za problem ekoloških migracija te krize u državi Kashmir. Problemi se među mladim diplomatima današnjice rješavaju solidarno, otvoreno i strpljivo.

Stoga ova imaginarna sjednica UN-a može predstavljati predložak za rješavanje problema i na lokalnoj razini među „pravim“ diplomatima.

Jana Župančić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.