Zagrebačke ulice ukrasio Festival svjetla

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zagrebačke ulice ovog vikenda su posebno zabljesnule nakon otvorenja drugog po redu Festivala svjetla. Organizator festivala je Turistička zajednica Grada Zagreba. Zajednica je festival zamislila kao svojevrsnu uvertiru u zagrebačku turističku sezonu, a nadaju se da će ovakvi događaji u zagrebačku metropolu dovesti još veći broj stranih i domaćih turista.

Manifestacija obuhvaća posebne svjetlosne “evente” na 17 lokacija raspršenih po centru Zagreba. Posjetitelje očekuje ukupno 19 umjetničko-svjetlosnih instalacija. Iako se možda čini kao velik broj mjesta za posjetiti, događaj daje i više nego dovoljno vremena. Svi svjetlosni događaji počinju u 18 sati, te traju sve do 23 sata. To ostavlja dovoljno vremena i za kavu u jednom od gornjogradskih kafića.

Najbolji početak rute jest Art park, u kojemu se nalazi instalacija Gornjogradski vinogradi – ona oživljava sjećanja na nekadašnji vinograd iz centra grada. Put do Gornjeg grada nastavite Tomićevom ulicom, koju obasjavaju Kugle u slapu. Kada se popnete uspinjačom ili stubama, vidjet ćete da se kula Lotrščak pretvorila u pravi Svjetionik.

 U smjeru platoa Gradec očekuju vas Noćna šaputanja kod Matoša, te Gornjogradski cvijet  na samom platou. U galeriji Klovićevi dvori očekuje vas Laserski labirint, a u atriju galerije čeka svjetlosna instalacija Galerija pod zvjedama. Na Jezuitskome trgu čeka vas 3D Mapping Priča s Gornjeg grada.

 U parku Grič nalazi se Proljetna igra, a na Vranzczanyjevoj poljani instalacija Ima jedno bolje mjesto. Opatička ulica krije Zlatne portale, a kod Hrvatskog instituta za povijest pak održava se instalacija Ljepota postojanja.

 Muzej grada Zagreba održava dvije instalacije – u velikom dvorištu odvija se Eggo Trick, a u sjevernom dvorištu hologram Začarano dvorište.

 Na Vrazovom šetalištu nalazi se Skrivena šuma, a igralište pokraj Dubravkinog puta postalo je Čarobno igralište.

 Svjetlosni paviljon Twisted očekuje vas na Tuškancu, gdje ćete moći istražiti dimenzije prostora i svjetlosti, te utjecaj svjetlosti na čovjeka i prostor.  Nakon paviljona možete vidjeti Ples lasera na ljetnoj pozornici Tuškanac, gdje će plesači Atomic Dance Factoryja zaplesati s laserima svakih 45 minuta nakon 18.45 sati.

Večernju šetnju gradom možete završiti spuštanjem s Tuškanca do Mesničke, ulaskom u Tunel Grič, pretvoren u prostor igre prirode i svjetlosti kroz instalaciju Proljetno svjetlo.

Festival svjetla traje od 16. Do 18. ožujka, a ulaz na sve događaje za sve posjetitelje je besplatan. Instalacije se projiciraju od 18 do 23 sata tijekom trajanja festivala.

 

Vanessa Curm

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.