ZAGREPČANI „ZA SATIRU SPREMNI“

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Antonija Šipušić

Antonija Šipušić

Da su građani Zagreba za satiru spremni pokazali su prvog travnja na istoimenom skupu. Park Zrinjevac okupio je više stotina ljudi, ponajviše mladih, koji su pokazali da ne podržavaju cenzuru izražavanja u javnom prostoru koja je kulminirala ukidanjem satirične emisije Montirani proces na javnoj televiziji HRT-u.

Pokretači inicijative su organizacije civilnog društva pod nazivom Platforma 112, udruga Domino te Hrvatsko novinarsko društvo, a potpore satiričara kao što su Newsbar, Sprdex, Ćaća se vraća, PrCjednica i brojnih drugih nije im nedostajalo.

Tako smo na Zrinjevcu mogli sresti sam vrh hrvatske vlasti – potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, premijera Tihomira Oreškovića i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koje su odglumili komičari. Predsjednica, točnije komičarka Marijana Perinić, za N1 dala je ekskluzivu: „Bitna je sloboda govora i bitno je biti ono što jesi. Ja sam postala studentica i svi mi se smiju! Dobivam plaću preko SC ugovora, jedem u menzi, sada se i selim u studentski dom.“

www.facebook.com/ivan.saric

www.facebook.com/ivan.saric

Studentica novinarstva Ivona Puljević jedna je od brojnih mladih koji su posjetili događaj i tako podržali inicijativu. „Ovo je dobra prilika gdje su se ljudi okupili i pokazali ono što misle o svemu što se događa. Pokazali su da se ne može cenzurirati nikoga i ništa“, naglasila je.

Iako je sve bilo u znaku smijeha i dobre atmosfere, poruka koja je poslana bila je vrlo jasna. To je bio prosvjed za slobodu govora, satiru i demokraciju. „Ne možete nam uzeti zajebanciju! Ne moš’ ti meni reć’ šta ja mogu, a šta ne mogu govorit’“, kazao je voditelj programa i komičar Ivan Šarić referirajući se na aktualnu vlast.

Anotnija Šipušić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.