Zahladnjenje u odnosu s Rusijom

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Premijer Andrej Plenković najavio je kako će, solidarizirajući se Velikom Britanijom, iz Hrvatske izbaciti jednog ruskog diplomata. Plenković nije precizirao o kojem se točno diplomatu radi, niti je spominjao i rang dotičnog. O tome će kaže, odlučiti Ministarstvo vanjskih poslova. „Donijeli smo zajedničku odluku da se solidariziramo s Ujedinjenom Kraljevinom i Hrvatska će proglasiti jednog akreditiranog ruskog diplomata personom non grata. Time pokazujemo da ne prihvaćamo napad s kakvim je suočena UK“, kazao je Plenković na izvanrednoj press konferenciji, kako prenosi tportal.
Podsjećamo da je ovaj diplomski rat nastao nakon pokušaja ubojstva bivšeg dvostrukog rusko-britanskog špijuna s britanskim državljanstvom Sergeja Skripala i njegove kćeri, ruske državljanke Julije Skripal. Njih dvoje pronađeni su u nesvijesti na klupi u Salisburyju 4. ožujka. Europsko vijeće utvrdilo je da je za napad nervnim otrovom vrlo vjerojatno odgovorna Rusija.
Uz Hrvatsku, na ovakav potez odlučile su se i druge države, pa su tako SAD na čelu s predsjednikom Trumpom potjerale 60 ruskih diplomata, dok su isto učinile Poljska, Estonija, Litva, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i druge. Do sad je protjerano više od 150 ruskih diplomata.
Za očekivati je bilo da niti Rusija neće ostati dužna nakon ovih poteza, pa su postupili istom mjerom. Odlučili su izbaciti recipročan broj diplomata iz Rusije onom izbačenih iz država koje su se solidarizirale s Velikom Britanijom. Stoga, je odlučeno da će se izbaciti 60 američkih diplomata te će se zatvoriti američki konzulat u Sankt Petersburgu.
Rusija je uzvratila i Hrvatskoj, proglasivši tajnicu kabineta hrvatske ministrice vanjskih poslova nepoželjnom u Rusiji. Kako se neslužbeno doznaje, iz Moskve nije protjeran nijedan aktivni diplomat, ali je zato ulazak u Rusiju zabranjen našoj diplomatkinji, Rini Eterović Goreti. Radi se o tajnici kabineta hrvatske ministrice vanjskih poslova, Marije Pejčinović Burić, koja nakon ove odluke Moskve ne smije putovati u Rusiju u službenom statusu. Kako će se razriješiti ovaj diplomatski rat ostaje još vidjeti.

 

Nikola Noah Zorica

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.