Zaluđenost ‘Orašarom’: Balet za čiju se ulaznicu čeka i na ulici

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jedna od najatraktivnijih baletnih predstava Hrvatskog narodnog kazališta, popularni Orašar, ‘obuzela’ je Zagrepčane. Za ‘zimsku bajku’ ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog ulaznice su puštene u prodaju 5. studenog, a redovi su bili iznimno dugi. Cijena ulaznice se kreće od 90 do 160 kuna, a u ponudi je petnaest izvedbi ove baletne predstave, počevši s 29. studenim sve do 5. siječnja 2019. Budući da živimo u vremenu kakvo je, HNK je odlučio ‘počastiti’ socijalnog ugrožene građane Zagreba te im dati priliku da i oni pogledaju izvedbu Orašara. Ta će se predstava odigrati 13. prosinca.

– Svjesni ekonomske situacije u kojoj živimo i nemogućnosti jednog dijela naše populacije da uživa u umjetničkim izvedbama našeg kazališta, odlučili smo kao božićni poklon jednu izvedbu Orašara pokloniti onima koji nisu u mogućnosti kupiti kartu i doći u naše kazalište. Vjerujemo da će naš Orašar i njima uljepšati božićne blagdane – rekla je intendantica zagrebačkog HNK, Dubravka Vrgoč.

Od 2011. u Hrvatskoj se prikazuje nova verzija ove baletne predstave u koreografiji Dereka Deana, a kako tvrde iz HNK, godinama nisu ništa mijenjali osim plesača. Ove godine će u ‘Orašaru’ igrati i dvije Hrvatice.

(izvor: instagram.com)

Orašar slovi za najizvođeniji baleta svih vremena, a prvi put je izveden u Sankt Peterburgu davne 1892. godine. Još uvijek je jednako popularan kao i prethodnih godina, a to potvrđuje i činjenica da stranica HNK jedno vrijeme nije bila u funkciji upravo zbog enormnog interesa publike.

– Pričala sam s ljudima koji su čekali u redu za ulaznice. Većina ih u Orašaru vidi savršen poklon za svog bližnjeg. Potpuno se slažem s tim ljudima – rekla je Dubravka.

Svi žele, a sada i mogu, pogledati priču o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi drvenog orašara i s njim proživljavala nevjerojatne zgode. Ove godine Anamarija Marković utjelovit će Klaru, dok će Princa otplesati nacionalni prvak HNK Zagreb Tomislav Petranović.

 

Helena Ivanković

 

Izvor: https://www.24sata.hr/show/svi-zele-na-balet-e-nekoc-se-ovako-stajalo-u-redu-za-kruh-598386

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.