Zašto se EU boji Marine Le Pen?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Svjetski trend jačanja desnice nije zaobišao ni Francusku. Nakon Brexita i pobjede Trumpa u SAD-u, čini se da bi sličan scenarij mogao zahvatiti i Francusku nakon predsjedničkih izbora.

Foto: www.pixabay.com

Foto: www.pixabay.com

Marine Le Pen nije novo ime na francuskoj političkoj sceni, ali je u zadnje vrijeme dobila mnogo publiciteta. Njezina krajnje desna stranka Nacionalna fronta se pod njenim vodstvom probila u samo središte političkog zbivanja, a Le Pen je sebe pretvorila u izglednu kandidatkinju za prvu predsjednicu Francuske i prvu državnu čelnicu s krajnje desnice od Drugog svjetskog rata. Nacionalu frontu prije je vodio njezin otac, Jean-Marie Le Pen, koja je pod njegovim vodstvom bila iznimno antisemitski raspoložena, no Marine se potrudila izbrisati taj imidž. Štoviše, i svog oca je izbacila iz stranke zbog antisemitskih izjava.

Umjesto na antisemitizmu, Marine Le Pen trenutno temelji stranku na protekcionističkoj politici kako bi francuske radnike zaštitila od globalizacije tako da definira Nacionalnu frontu kao protuuseljenističku i euroskeptičnu stranku. Kao što je napomenuto, Marine Le Pen je kandidatkinja predsjedničkih izbora s izglednom šansom za pobjedu, a ako pobijedi Le Pen planira Francusku izvući iz eurozone, preoblikovati ili napustiti Europsku uniju i zaustaviti useljavanje. Njezina ekonomska politika slaže se s antiglobalizacijskim sentimentom koji je i potaknuo Brexit i doveo Trumpa na čelo SAD-a.

Marine Le Pen ne krije da ne podnosi EU što je i pokazala tako da je zahvalila Nigelu Farageu, političaru koji je vodio kampanju za Brexit, što im je pokazao put iz tog golemog zatvora. Američki NYT iznio je svoje stajalište o predsjedničkim izborima u Francuskoj: „Francuska je na nesigurnom putu, u kritičnom trenutku kada bi francuski izbori mogli biti odlučujući i za budućnost Europske unije”.

Prvi krug predsjedničkih izbora održan je 23. travnja 2017. a prema neslužbenim rezultatima Le Pen i centrist, Emmanuel Marcon, ulaze u drugi krug predsjedničkih izbora koji se održava 7. svibnja 2017.

Natalija Kolar

Izvor: Večernji list

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.