Zbogom filozofiji na Hrvatskim studijima

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: mojfaks.com

Foto: mojfaks.com

Odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu potvrđeno je ukidanje filozofije na Hrvatskim studijima. Naime, Senat je odlučio da upisna kvotu učenika filozofije iznosi 0 za iduću akademsku godinu 2017./2018. U službenom obrazloženju razlog za ovakvu odluku navodi se kako bi “pripremanje ovakvog studijskog programa na Sveučilištu bilo utrostručavanje takvog studija na Sveučilištu”. Rektorski kolegij u užem sastavu donio je ovu odluku s 10 suzdržanih glasova i jednim protiv.

STUDENTI PROVODE BLOKADU FAKULTETA

Nakon izglasane odluke, jedan dio studenta Hrvatskih studija pod Studentskm saborom udružili su se i zajedno pružaju otpor. Studenti su započeli svoju pobunu protiv ove odluke prosvjedom. Inicijativa “Studenti govore”, koja je bila aktivna i u borbi protiv nedavnog pretvaranja Hrvatskih studija u odjel, preuzela je organizaciju cijelog prosvjeda. Odlučena je blokada nastave do daljnjega. Bučnim rekvizitima studenti su ulazili u pojedine učionice i na taj način prekidali nastavu. Podržava ih i nekolicina profesora, poput bivšeg pročelnika Josipa Talanga koji je i sam prekinuo svoje predavanje u znak potpore.

SUMNJA SE NA POLITIČKI MOTIVIRANU ODLUKU

Pretpostavljeni motivi za ovakvu odluku koja zasigurno ne pogoduje budućim studentima, a i općem obrazovanju u Hrvatskoj, sumnja se da je političke naravi. Naime, na spomenutom odsjeku rade četvorica profesora koji su prijavili i opužili aktualnog ministra Pavu Barišića za plagiranje Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Moguće je da je ustvari riječ o osobnoj osveti odgovornim profesorima Gregoriću, Janoviću, Pećnjaku i Bracanoviću. Hrvatski studiji, inače stoje kao najbolje ocijenjeno visoko učilište za drušvene i humanističke znanosti u Hrvatskoj. Također, upravo na studiju filozofije rade i najcitiraniji i jedni od najkvalitetnijih filozofa Hrvatske.

Argumenti navedeni u priopćenju navode kako je ovaj odjel filozofije suvišan. No, argument zašto su za “rezanje viška” odabrani upravo Hrvatski studiji, nije pojašnjeno. Rektor Boras izjavio je kako ovaj odjel nema više perpspektivu, iako nije provedena nikakva analiza kvalitete rada. Podsjetimo, Sveučilište u Zagrebu sadržava i još dva studija filozofije; na Filozofskom fakultetu i na Fakultetu družbe Isusove.

Također, sumnja se da je ovo tek prva u nizu odluka koje čekaju Hrvatske studije nakon što su pretvoreni u odjel. Naime, odlukom o stvaranju Hrvatskih studija kao odjela, omogućeno je stvaranje stručnog vijeća u kojemu nisu isključivo zaposlenici Hrvatskih studija. Tim putem, u novo osnovanom vijeću svoje mjesto nije pronašao niti jedan predstavnik Odjela za filozofiju, već većina stručnjaka koji nisu u sllužbi na Hrvatskim studijima. Ovaj korak ne bi bio moguć da su Studiji postali fakultet, a ne odjel.

Maša Petranović

Izvori: HINA i srednja.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.