ZDRAV ŽIVOT ILI OPSESIJA?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor: Pixabay

 

Ljudi sve češće pronalaze različite načine kako bi doveli svoje tijelo u formu ili učinili život zdravijim odabirom drugačije prehrane. Često prate određen način prehrane kako bi što prije smršavjeli ili jednostavno kako bi bili u trendu. Neke prehrana dovede do opsesije i počnu ograničavati određene skupine namirnica. Ovo su samo neke iz širokog spektra dijeta koje postoje.

 

  1. Veganstvo

Vegani bi rekli da je ono više od prehrane, to je na neki način životna filozofija. Osim što ne konzumiraju meso, jaja, mliječne proizvode i ostalu hranu koja ima životinjsko porijeklo, vegani ne nose odjeću od krzna, vune i kože. Toliko je rašireno u nekim zemljama da je moguće kupiti niz proizvoda koji su zamjena za sireve, meso, pa čak i jaja. Prehrana se temelji na ugljikohidratima, odnosno voću, povrću i žitaricama.

 

Izvor: Pixabay

 

  1. Atkinsova dijeta

Ovaj način prehrane uključuje nizak unos ugljikohidrata i naziva se trend dijetom jer privlači veliki broj sljedbenika kojima se obećava brz gubitak kilograma. Dijeta se sastoji od tri faze. U svim fazama ugljikohidrati su ograničeni, a jedu se većinom meso, riba i jaja. Zbog velikog unosa zasićenih masnoća može doći do problema s jetrom i ostalim organima, a zbog manjka vlakana do bolesti crijeva.

 

  1. Ketogena dijeta

Ovdje se ugljikohidrati također svode na minimalne količine čime se tijelo dovodi u stanje ketoze. Tijelo zatim koristi masne kiseline kao izvor energije i nema više potrebe za ugljikohidratima, a proteini se ne razgrađuju. Zato je ova dijeta popularna kod bodybuildera jer dobivaju na mišićnoj masi. Dijeta podrazumijeva veliki unos mesa i jaja te povrća kao što su krastavci, kupus i zelena salata.

 

  1. Paleo dijeta

Paleo dijeta zasniva se na prehrani naših predaka iz kamenog doba. Isključuju se mesne prerađevine, žitarice, grahorice i gomoljasto povrće i sve ostalo što je uvedeno nakon industrijalizacije. Poželjno je meso i riba, lisnato povrće i gljive. Dozvoljeno je maslinovo ili laneno ulje, a od pića voda i prirodni čajevi. Također treba izbaciti čokoladu, ali zato je poželjno jesti šumsko voće kako biste se zasladili. Profesor Cordain koji ju je osmislio smatra da je industrijalizacija donijela sa sobom pretilost i dijabetes, pa je ovaj način prehrane najprirodniji.

 

Anamaria Vuković

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.