Zdrava hrana JE za svakoga

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zbog mnogih fakultetskih i izvanfakultetskih obaveza, mnogi studenti vjeruju da nemaju vremena baviti se svojom prehranom. No Mirko Logožar pokazuje kako je njegov prvi korak doveo do potpune promjene stila života. Prije skoro dvije godine je počeo od sebe, sa željom da utječe na svoju okolinu, a danas dopire par stotina tisuća ljudi! Pokrenuo je Eat Different, „projekt edukacije o zdravom načinu života kroz pravilnu prehranu, fizičku aktivnost i pozitivan način razmišljanja“ kojeg vodi zajedno sa još par prijatelja. Danas će s nama podijeliti par svojih savjeta!

Prehrana ili aktivnost – što je bitnije?

Ova dva faktura idu ruku pod ruku, tvrdi Mirko, jer ako se samo zdravo hranimo, a ne pratimo kojim ćemo se aktivnostima baviti, naše tijelo će patiti. Isto vrijedi u obrnutoj situaciji. Teretana i McDonald’s nisu dobra kombinacija. „. Prije svega toga, promjena navika je najvažnija od svega“ naglašava Mirko. „To je jedini način koji garantira da nema povratka na staro.“ Ako želimo dugotrajne rezultate, moramo paziti i čime se bavimo i što jedemo.

Izvor: Eat Different

Gdje je bolje kupovati – kod kumice na placu ili u supermarketima?

Iako bismo možda mislili da je hrana kod bakice na tržnici uvijek bolja, Mirko se ne slaže. Tvrdi da svaka strana ima svoje za i protiv. Iako tržnica podrazumijeva domaće proizvode, mi ne znamo s čim su te namirnice tretirane i kakve su kontrole prošle. U krajnjoj liniji, osim ako kumicu ne poznajemo stvarno dobro, ne znamo ni je li ta hrana zaista njena. No slučaj kada znamo od koga kupujemo je pun pogodak. „Provjerena kumica s placa koja je podložna cjenkanju pobjeđuje supermarket u bilo kojem scenariju“ zaključuje Mirko.

No ni supermarketi nisu najgora stvar na svijetu. Iako uglavnom uvoze namirnice, one su prošle određene kontrole. Mirko savjetuje da „u supermarketima kupujemo namirnice u sezoni jer tada ne možemo pogriješiti“ te dodaje da je ovo brže rješenje jer „nemaju svi svoju kumicu s placa ili su u žurbi“.

Izvor: Eat Different

Što jesti u menzi?

Jeftin ručak i dobar izbor hrane – menze spašavaju novčanike i želudce studenata već godinama. No prije nego što se odlučimo za meni, trebamo razmisliti o tome što ćemo raditi nakon jela. „Ako idete u menzu prije intenzivne fizičke aktivnosti, bijela riža i pileći zabatak uz nezaobilaznu kupus salatu (meni osobno najdražu) su odličan odabir“ savjetuje Mirko. No u slučaju da nakon menze idete na predavanje, „uzmite onaj naravni odrezak uz neko povrće i dodajte salatu“ jer će to vašem tijelu biti dovoljno. Treba se hraniti pravilno, ali i sukladno aktivnostima.

 

Koliko vremena u danu trebamo izdvojiti za pravilnu prehranu?

Uz razne savjete, videe gdje opisuje vježbe, pa čak i glazbene spotove gdje objašnjava svojstva namirnica, Eat Different proizvodi i recepte! Ti su recepti jednostavni za pripremu i za pripremu je potrebno svega 10-15 minuta. „Vjerujem da svaka osoba može izdvojiti 15-ak minuta za pripremu obroka i svjestan sam činjenice da si sami kreiramo prioritete kroz dan, ali mislim da bi prehrana trebala biti puno više rangirana“ komentira Mirko.

 

Zdrava prehrana nije salata i svakodnevno trčanje po nasipu. „Eat Different je sinergija pravilne prehrane, fizičke aktivnosti i pozitivnog načina razmišljanja – tri glavna faktora koja tvore cjelinu zvanu zdravlje!„ objašnjava Mirko. Za sve vas koji mislite da je ovo preteško, iziskuje previše vremena i truda ili jednostavno mislite da to nije za vas, Mirko zaključuje: „Svatko se može hraniti zdravo, postavljam pitanje želi li se svatko hraniti zdravo?“

 

MARIJA EDITA FELDI

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.