Željezo i papir

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Poznata hrvatska likovna umjetnica Jagoda Buić otvorila je svoju izložbu “Željezo i papir” u Domu

www.hdlu.hr

www.hdlu.hr

hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu. Izložba je nastavak “Triptiha na kvadrat”, autoričine izložbe koja je započela 16. svibnja u Oris kući arhitekture, a trajat će do 4. lipnja. Prije otvorenja izložbe, na uglu Trga žrtava fašizma i Ulice kralja Držislava održalo se otkrivanje skulpture “U spomen Bernardu Bernardiju”, djelo posvećeno arhitektu i prijatelju Jagode Buić.

Umjetnica se u izložbi “Željezo i papir” usredotočila na jednostavne i efektne linije te zagasite boje kojima odišu radovi nastali u ovoj i protekloj godini. Kontrastni odnos između željeznih radova koji se nalaze u središtu izložbe te papirnih instalacija koji ih kružno ograđuju stvara skladnu cjelinu koja daje prilično sumaran i težak osjećaj izložbe na koju je autorica ciljala.

www.urbancult.hr

www.urbancult.hr

“Umjetnost je kao rijeka ponornica koja ima svoj put. Vjerujem u taj kozmički naboj.” Izjavila je Jagoda Buić prilikom otvorenja svog novog ciklusa radova te tako objasnila motivaciju za neprestanim dugogodišnjim  stvaranjem.

Likovni i književni kritičar Tonko Maroević za “Željezo i papir” napisao je kako se “…hrđave i mukle površine željeznih komada skladno rimuju sa zagasitim plohama plisirana i tamno (ili pak crveno) obojena papira. Uvjereni smo, međutim, da dosjetljivi i razvedeni obrisi prostornih ostvarenja nude pravi kontrapunkt usustavljenom likovnom govoru kolažnih akumulacija.”

gloria.hr

gloria.hr

Jagoda Buić dobitnica je Grand Prix-a na bijenalu u São Paolu, Herderove nagrade u Beču te nagrade UNESCO-a za zasluge na području suvremenog stvaralaštva. Zaslužna je za kostime i scenografiju u više od 120 dramskih izvedbi i filmova te je više puta izlagala na Venecijskom bijenalu.

Izložba “Željezo i papir” moći će se pogledati do 11. lipnja u HDLU.

Tena Gašparac

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.