Žene u ruralnim područjima

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Marijana Petir, hrvatska predstavnica u Europskom parlamentu te članica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova, predložila je pred parlamentom razmatranje uloge žena u ruralnim područjima. Petir je na izvješću sudjelovala sa španjolskom zastupnicom Lidiom Senrom Rodriguez, a njihovo je izvješće 4. travnja ove godine i usvojeno.

Ovo je izvješće od velike važnosti upravo zbog fondova koji mogu iskoristiti žene poljoprivrednice, ne samo u Hrvatskoj već i u ostalim zemljama članicama Europske Unije. Naime Europski fond ruralnog razvoja omogućit će ženama poboljšanje uvjeta rada te niz prava koja bi se trebala podrazumijevati u razvijenim Europskim državama. Neke od njih su zdravstveno i mirovinsko osiguranje te plaćeni porodiljni dopust.

Također su žene u ruralnim područjima, radnice na imanjima te naizgled ravnopravne sudionice u poljoprivrednom obiteljskom poslu, često uskraćene i za mogućnost odlaska na godišnji odmor. Žene poljoprivrednice tako s velikim naporom usklađuju poslovni i privatni život na što bi im trebao olakšati iskorištavanje instrumenata iz Europskog fonda ruralnog razvoja.

Povlačenje sredstava iz Fonda provelo bi se registracijom žena kao suvlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Tako Petir navodi primjer uvođenja potprograma za mlade koji su za rezultat imali prenošenje vlasništva nad obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te konačno i iskorištavanje fonda. Tako bi se registracijom žena kao suvlasnica ili vlasnica gospodarstava svakako unaprijedio status žena u ruralnim područjima.

Trenutno sa svega 30 posto imanja upravljaju žene poljoprivrednice. Dok su 2014. godine žene ostvarile 35 posto ukupnog radnog vremena upravo u poljoprivredi. Dakle, prihvaćanje izvješća u Strasbourgu predstavlja priliku za poboljšanje statusa žena u poljoprivrednim zanimanjima te unaprjeđenje njihovog života u ruralnoj zajednici.

Jana Župančić

Izvor: HINA

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.