Zimski sportovi za koje možda niste čuli

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zimovanja i zimski praznici sa sobom donose i mnoštvo sportova i aktivnosti kojima se možemo baviti. Iako su skijanje, klizanje, boardanje ili sanjkanje odličan način za ugrijati se tokom ovih hladnih dana, postoje i drugi, možda i ne toliko poznati sportovi koji bi mogli razigrati maštu i znatiželju u svakome.

  1. Skijoring

Dosta vam je skijanja, a kod kuće imate psa, ili više njih, koji vole hladne šetnje? Onda je ovo pravi sport za vas. Skijoring je zapravo zimska verzija skijanja na vodi, samo što vas umjesto glisera, vuče pas. Ovaj se sport razvio u Skandinaviji prije više od stotinu godina, a od tada stiče sve veću popularnost. Danas se utrke održavaju na nekoliko snježnih lokacija diljem svijeta, a duge su od 5 do 20 kilometara. Postoji i više razina utrkivanja, pa tako postoje ravne staze, ali i one sa skočnim rampama i zaprekama.

 

  1. Maraton Sjevernog pola

Svakako možete pogoditi gdje se održava ovaj maraton. Iako je teško zamisliti što bi nekoga privuklo na sudjelovanje u ovom 42 kilometara dugom maratonu, na temperaturama koje idu u minus veći od duljine istoga, broj natjecatelja se povećava iz godine u godinu. Maratonci se susreću sa neravnim, klizavim stazama, po velikim hladnoćama, što može biti jako zahtjevno te podrazumjeva dugu pripremu. Kako bi im se olakšalo, na stazi postoje izolirani šatori u kojima se natjecatelji mogu odmoriti i zagrijati, te se posavjetovati s doktorima ukoliko im je potrebna lječnička pomoć. Najzahtjevniji dio staze svakako je onaj prije cilja, gdje natjecatelji trče po zamrznutom Arktičkom Oceanu, što ovaj maraton čini još posebnijim jer tako ujedno postaje i jedini maraton dijelom na vodi.

  1. Yukigassen

Iako vas naziv može zbuniti, zasigurno ste se jednom okušali u ovome sportu. Naime, radi se o natjecateljskom izdanju grudanja. Ovaj sport, koji korjene vuče iz Japana, sastoji se od dvije ekipe od sedam članova koji se međusobno gađaju grudama snijega. Igra se na terenu koji je sastavljen od zapreka iza kojih se igrači mogu sakriti, a cilj je ukrasti zastavu protivničkog tima bez da vas netko pogodi snježnom grudom. Kao i u svakom ozbiljnom sportu, igrači na sebi nose zaštitnu opremu koja ih štiti od neugodnih udaraca i hladnoće.

Nikolina Šekuljica

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.