Zlatno doba šezdesetih godina oživljeno u Muzeju za umjetnost i obrt

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Iako smo premladi da bismo znali kako se lijepo živjelo, podsjetnik na dane stvaranja “europskih projekata”- Nove tendencije i Gorgone, afirmacije Zagrebačke škole crtanog filma i razvoja plesne scene, nalazi se u Muzeju za umjetnost i obrt. Dugo očekivanom izložbom “Šezdesete u Hrvatskoj- mit ili stvarnost” autor konceptra Zvonko Maković na trenutak nas vraća u prošla vremena.

Lijepih vremena na otvaranju izložbe prisjetili su se i pripadnici društvene kreme poput glazbene zvijezde šezdesetih Mire Ungara, jedinstvenog voditelja Olivera Mlakara, Željke Fattorini, Ksenije Urličić, ali i pjevačice Alke Vuice. Na otvaranju su bili i brojni drugi posjetitelji, što mlađe što starije generacije.

Do ideje za ovu izložbu došao je naš poznati povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, a ona obuhvaća razdoblje od 1958. do 1971. godine u Hrvatskoj. Izložba pokriva čak osamnaest tematskih dionica, u kojima donosi razne eksponate, bilo da se radi o dokumentarnoj građi, umjetničkim djelima ili svakodnevnim predmetima. Ovdje se nalaze i brojna područja, među kojima su arhitektura, film, dizajn, književnost, kazalište, glazba i druga.

Cilj izložbe je prikazati šezdesete u Hrvatskoj jasno i iz svake perspektive, ali i ukazati na važnost tog razdoblja u smislu ekonomskog razvoja i društveno-kulturnog procvata, iako se radi o turbulentnom vremenu.

Tijekom razgledavanja tako ćete susresti kultna obilježja šezdesetih, kao što su vinil ploče, Fićo, mini suknje i seksualna revolucija.

Da vam ne bi bilo dosadno prešetavati se po Muzeju, organizatori su pripremili brojne popratne aktivnosti, među kojima su koncerti s glazbom iz tog razdoblja, filmovi i predstave, ali i mnogi edukativni programi i okrugli stolovi. Stoga, u Fići ili u tramvaju, u trapericama ili u finim hlačama, zapjevajte „Tata kupi mi auto“ i vratite se natrag u šezdesete, barem na jedan dan.

Lea Medica

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.