ZNAČAJ AFERE WATERGATE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Afera Watergate najpoznatiji je slučaj istraživačkog novinarstva koji je dokazao da nitko, pa ni predsjednik SAD-a nije iznad zakona. Sve je započelo kada su dva mlada novinara The Washington Posta, Bob Woodward i Carl Bernstein, dobili zadatak da istraže provalu u izborni stožer Demokratske stranke koja se dogodila 17. lipnja 1972. godine. Smatralo se da se radi o običnom slučaju provale sve dok Woodward nije primjetio da su petorica uhićenih tajni agenti koji su povezani s Bijelom kućom. Jedan od bitnih tragova bio je telefonski broj nađen kod jednog od agenata koji je imao veze s Bijelom kućom. Cijela afera dobila je naziv Watergate jer je izborni stožer u kojem se dogodila provala bio smješten u stambenom kompleksu Watergate u Washingtonu.

foto: www.devastatingdisasters.com

foto: www.devastatingdisasters.com

Kako ih je slučaj zaintrigirao krenuli su istraživati i ubrzo su otkrili kako je Bijela kuća imala posebnu grupu tajnih agenata koji su bili zaduženi za ilegalno ometanje i špijunažu izbornog stožera predsjedničkog kandidata Georgea McGoverna, tadašnjeg Nixonovog suparnika. Do dokaza je bilo vrlo teško doći jer je većina novina tada ignorirala Nixonovu upletenost u bilo kakve protuzakonite radnje najviše zbog straha od moći koju je on imao.

Jedina osoba koja je odlučila pomoći mladim novinarima da razotkriju cijelu aferu sakrila se iza pseudonima „duboko grlo. Kada je taj čovjek otkrio neku bitnu informaciju ostavio bi Woodwardu znak na 20. stranici New York Times-a koji mu je svakodnevno bio dostavljan pred vrata, a ukoliko je Woodward zahtijevao neku informaciju koja mu je bila potrebna za slučaj on bi na svom balkonu u teglu s cvijećem stavio crvenu zastavicu. Razotkrivanje afere dovelo je do ostavke američkog predsjednika Richarda Nixona, nakon što je otkrivena njegova umiješanost u pokušaj prikrivanja skandala.

O identitetu osobe koja se krila iza naziva duboko grlo godinama se nagađalo jer su novinari Bob Woodward i Carl Bernstein obećali čuvati njegov pravi identitet. Ipak 2005. godine, nakon čak 33 godine, duboko grlo otkrilo je svoj pravi identitet pod imenom Mark Felt, a Woodward i Bernstein to su potvrdili.

foto: www.bportal.ba

foto: www.bportal.ba

Mark Felt bio je tadašnji pomoćnik direktora američke federalne policije FBI i nadgledao je istragu o provali u izborni stožer te je vidjevši kako predsjednik pokušava zataškati aferu odlučio pomoći novinarima i biti njihov tajni izvor. O svome tajnome izvoru Woodward i Bernstein pisali su u svojoj knjizi „Svi predsjednikovi ljudi“ po kojoj je snimljen i poznati film iz 1976. godine. Mark Felt umro je 2008. godine u 95. godini života te je ostao upamćen kao jedan od najznačajnijih ljudi u aferi Watergate.

Afera Watergate bila je prijelomni događaj u američkoj povijesti jer je dokazala da se pravim istraživačkim novinarstvom uistinu može promijeniti postojeća situacija u društvu. Osim toga ova afera bila je vrlo značajna za američko novinarstvo jer se broj studenata koji su bili zainteresirani za istraživačko novinarstvo na američkim sveučilištima povećao, a novinari su postali značajniji više nego ikada.

Alan Smokrović

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.