Znanjem možemo parirati Dalekom Istoku i Aziji

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

U subotu, 2.travnja je održano najprestižnije i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje, za učenike srednjih škola Republike Hrvatske, poznato kao 22. Hrvatska informatička olimpijada „HIO 2016“.

Kao i prošlih godina, natjecanje se održalo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, gdje  je tridesetak najboljih učenika s nacionalnih natjecanja u školskoj godini 2015./2016. odmjeravalo snage tijekom natjecanja koje im može donijeti zaposlenje u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Tijekom pet sati rješavalo su tri do pet problemskih zadataka na algoritamskoj osnovi, čija su rješenja kodirali u programskim jezicima Python, Pascal, C i C++, pod operativnim sustavom Linux, koja su za njih osmislili najbolji bivši natjecatelji.

Prvo mjesto na ljestvici, sa 274 boda pripalo je Domagoju Bradaču, učeniku zagrebačke 15. gimnazije, poznatog MIOC-a.

Kod 30 sudionika, našla se i jedna djevojka, Marija Gegić te jedini učenik strukovne škole, Valentin Vukelić. Također, zapanjujuća je i činjenica da je na informatičkom natjecanju sudjelovalo čak četvero učenika prvih razreda srednjih škola.

Domagoj Bradač (u sredini)

Domagoj Bradač (u sredini)

Domagoju Bradaču, kao i većini najboljih natjecatelja  dodjeljena je diploma te zlatna, srebrna i brončana medalja, dok je prvih jedanaest najbolje plasiranih učenika steklo pravo sudjelovanja na Izbornim pripremama koje će se održati u Zagrebu od 11. do 14. travnja. Ondje će se kroz dva izborna ispita odrediti najbolji učenici od kojih će neki postati članovi hrvatske informatičke reprezentacije na Međunarodnom informatičkom natjecanju koje će se održati ovog srpnja u Rusiji.

Osim prava na sudjelovanje na spomenutim Izbornim pripremama, najbolji natjecatelji kao i autori zadataka često dobivaju ponude za posao u inozemstvu, a to je potvrdio i ovogodišnji pobjednik Domagoj Bradač za HRT, kada je rekao da „ Svake godine najbolji informatičari dobivaju priliku od raznih firmi iz svijeta i Hrvatske da dobiju zaposlenje, stalno ili preko ljeta.“

Ovo je natjecanje koje iziskuje da hrvatski učenici što prije nauče razmišljati, a ne samo primjenjivati tuđe ideje. Znanje je jedini način na koji možemo parirati Dalekom istoku i Aziji, kazali su organizatori natjecanja za HRT.

Matea Vidić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.