Znanstvenici na pragu otkrića umjetnog prijenosa znanja u ljudski mozak

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U doba ispitnih rokova, mnogi se studenti zapitaju kako bi bilo kada bi ispitnu literaturu mogli copy pasteati u svoje pamćenje. Naime, znanstvenici iz kalifornijskog HRL laboratorija tvrde da su na pragu razvoja tehnološkog moždanog stimulatora koji će moći pohranjivati informacije direktno u ljudski mozak. Ovakvo otkriće najbolje bi se moglo usporediti s onime što se moglo vidjeti u kultnom filmu The Matrix. Pa je tako glavni protagonist filma, Neo kroz samo par sekundi mogao naučiti kung fu zahvaljujući direktnom prijenosu znanja u njegov um. 

 

Naime, znanstvenici kalifornijskog HRL-a tvrde kako bi njihov moždani stimulator mogao biti prvi korak u razvoju naprednog softwarea koji će automatsko učenje pretvoriti u stvarnost. Cjelokupan projekt krenuo je s proučavanjem električnih signala u mozgu iskusnog pilota. Prvo bi stimulator zabilježio električne podražaje tj. informacije koje iskusni pilot zna. Zatim bi se putem te iste kacige s ugrađenim elektrodama njegovo znanje dalje “prenosilo” u memoriju učenika koji su tek posjedovali neke osnove o tome kako je letjeti u avionu. Ovaj zanimljivi tehnološki pothvat detaljno je bio predstavljen u časopisu Frontiers in Human Neuroscience.

slika 2 neuro

https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s—6LL2y5o–/c_scale,f_auto,fl_progressive,q_80,w_800/djxi3yijciyqdhef1gcm.png

Iz istraživanja je utvrđeno kako su učenici koji bi dobivali električne podražaje zapisanih informacija uspjeli povećati svoje sposobnosti leta za čak 33 posto bolje od rezultata učenika iz placebo grupe. Dr. Matthew Phillips koji je bio na čelu tima istraživača rekao je: “Naš sistem je prvi svoje vrste. To je sistem tzv. moždane stimulacije. Možda zvuči kao znanstvena fantastika, ali postoji jaka istraživačka osnova za razvoj našeg sistema. Poseban zadatak koji smo proučavali je bilo upravljanje avionom koje zahtjeva spoj kognitivnih i motoričkih sposobnosti. Kad ljudi nešto nauče, njihov mozak se fizički mijenja. Na mozgu nastaju nove neuro veze koje se kasnije jačaju u procesu zvanom neuro-plastičnost. Čini se kako su određene funkcije našeg mozga, poput govora i pamćenja, smještene u veoma specifičnim područjima mozga veličine malog prsta na šaci“. Dr Matthews vjeruje kako bi se moždana stimulacija mogla koristiti za različite zadatke, poput učenja vožnje, spremanja ispita, učenja stranog jezika te nadgradnje na prethodno stečeno: “Naš sistem zapravo cilja na te promjene u specifičnim područjima mozga dok učimo.

http://www.hrmagazine.co.uk/article-images/90992/illustration-converted_popup.jpg

http://www.hrmagazine.co.uk/article-images/90992/illustration-converted_popup.jpg

Sama metoda je poprilično stara. Ustvari, drevni Egipćani su prije 4000 godina koristili ribe koje su mogle slati elektricitet za stimulaciju i smanjenje boli”.
Ovo su tek prvi eksperimentalni rezultati neuro znanstvene tehnologije u razvoju te bi trebalo pričekati da neka druga skupina znanstvenika postigne iste ili usporedive rezultate. Prema mišljenju stručnjaka, ovakvo istraživanje je pokazalo da neuro prijenos informacija za sad nema snagu proizvesti potpuno novu vještinu ili znanje već poboljšati prethodno stečeno. No, ako se pokaže točnim, pitanje učenja vještine uz pomoć moždane stimulacije postaje samo pitanje razvoja tehnologije koja dovoljno precizno može razaznati neurone koji su zaslužni za određenu vještinu te dovoljno precizno stimulirati ekvivalentne neurone kod neke druge osobe. Nedvojbeno je kako će kroz par godina ovakva tehnologija doživjeti svoj procvat.

Pitanje za kraj ostaje samo na tome koliko je etično činiti takvo što? Jer snaga koja bi se time mogla u budućnosti koristiti značila bi ubrzanu obustavu bilo koje prethodne metode učenja kakvu je ljudski rod razvijao od svojih prvih dana, koja bi se odnosila samo na one dovoljno močne da si takvo što omoguće. Do tada studentima i dalje preostaje uhvatiti se knjige na stari način.

 

Ivan Grgurić

 
Izvori:

http://www.telegraph.co.uk/technology/2016/03/01/scientists-discover-how-to-download-knowledge-to-your-brain/

http://gizmodo.com/no-scientists-have-not-created-a-matrix-like-interface-1762197710

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.