ZUCKERBERG PREDSTAVIO JARVISA – SVOG VIRTUALNOG BATLERA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ranije ove godine, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg izjavio je kako radi na umjetnom batleru nalik Jarvisu u filmskom serijalu Iron Manu. U ponedjeljak je napokon upoznao svijet sa svojim Jarvisom, sustavom umjetne inteligencije koji može puštati muziku, paliti i gasiti svjetla i prepoznavati posjetitelje što je dosta zgodno kada odlučuje hoće li nekoga pustiti da uđe u kuću.

https://www.facebook.com/zuck/videos/10103351034741311/

https://www.facebook.com/zuck/videos/10103351034741311/

Izazov jednostavniji od očekivanog
“Htio sam saznati u kojoj smo fazi s umjetnom inteligencijom – u kojim smo područjima napredovali mnogo dalje nego što je većina ljudi svjesna, a u kojima još imamo puno prostora za napredovanje. Kod ovakvih izazova uvijek naučim više nego što sam u početku očekivao, a u ovom slučaju dobio sam puno bolji uvid u internu tehnologiju koju koriste Facebookovi inženjeri, kao i temeljiti uvid u svijet kućne automatizacije”, napisao je. Izazov je, kako je kazao, bio jednostavniji nego što je očekivao.

https://www.facebook.com/zuck/videos/10103351034741311/

https://www.facebook.com/zuck/videos/10103351034741311/

Zašto Jarvis?
Cijeli sustav temelji se na skraćenici J.A.R.V.I.S. (Just A Rather Very Intelligent System) prema filmu Iron Man, pa je stoga Zuckerberg odlučio nazvati i svog virtualnog butlera Jarvis. U videu kojim je prikazao cijeli sustav predstavio je i prepoznatljiv glas kojim Jarvis govori – ni više ni manje nego glas Morgana Freemana, dok glas Arnolda Schwarzeneggera nije ‘prošao’ jer je bio zastrašujuć.
“Napravio sam jednostavan sustav umjetne inteligencije s kojim mogu komunicirati preko telefona ili kompjutera, koji može obavljati jednostavne zadatke u mojem domu, uključujući paljenje i gašenje svjetla, kućnih uređaja, glazbe i sigurnosti, sustav koji uči moje navike i pamti moj ukus, može naučiti nove riječi i koncepte, i čak može zabavljati moju kćer Max.“, kazao je Zuckerberg.

 

 

NOVI FACEBOOKOV PROJEKT?

https://www.facebook.com/zuck/videos/10103351034741311/

https://www.facebook.com/zuck/videos/10103351034741311/

S obzirom na funkcionalnost novog sustava, Zuckerberg kaže kako bi Jarvis mogao biti osnova za Facebookov novi projekt. “S vremenom, bilo bi zanimljivo pronaći način da ovo postane dostupno cijelom svijetu”, napisao je. “Razmišljao sam da objavim kod kao open source, no trenutno je previše vezan za moj vlastiti dom, kućanske aparate i konfiguraciju mreže. Ako napravim nešto što će izvući više elemenata za kućnu automatizaciju, možda ću to objaviti. I, naravno, to bi mogao biti odličan temelj za stvaranje novog proizvoda.”

 

 

Video o Jarvisu pogledajte ovdje:

Hrvoje Šoljić

Izvor:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4052902/Watch-Mark-Zuckerberg-home-AI-Jarvis-recognize-friends-control-lights-doors-windows-music-voiced-Morgan-Freeman.html

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.