ZVIJEZDA JE ROĐENA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Već četvrti remake popularnog klasika iz 1937. godine, ovoga puta nikoga nije ostavio ravnodušnim pa su mnogi ipak pustili suzu na emotivne kadrove nastale pod budnim okom redateljske palice Bradleya Coopera. Ideja za remake seže još u 2011. godinu kad je u ulozi redatelja trebao biti Clint Eastwood, a među glavnim ulogama našla se i Beyonce. Ideja je brzo propala, a onda ju je 2016. godine u djelo odlučio provesti upravo Cooper. Iako je tek debitirao u redateljskom stolcu, u toj se ulozi odlično snašao, pa mu je tako pripala i još jedna – scenarista. Dodjela zlatnog kipića još je daleko, ali publika, baš kao i kritika ovoj glazbeno-romantičnoj drami iz Warner Brosa predviđa nominacije u brojnim kategorijama od kojih će zasigurno jedna biti u onoj za najbolju pjesmu. To i ne čudi previše obzirom na velika imena koja su sudjelovala u glazbenom stvaranju filma. Najznačajnija od njih je svakako Lady Gaga, pravog imena Stefanie Germanotta koja u filmu tumači ulogu skromne konobarice Ally koja povremeno pjeva u drag baru u kojem se jedne večeri  slučajno našao Jackson Maine (Bradley Copper), popularni country pjevač kojeg je Ally očarala svojim talentom. Kad spozna njene kantautorske sposobnosti, Jack odluči Ally predstaviti glazbenoj industriji. Film prati uspon mlade pjevačice, no u pozadini prikazuje emotivnu ljubavnu priču između dvoje glazbenika čija se ljubav neprestano bori protiv poroka i trauma iz prošlosti, a na kraju završava pomalo tragično.

Sva je glazba originalna i pisana upravo za potrebe filma, a sve se pjesme, odnosno njih 34 nalaze i na istoimenom albumu. Na glazbi su radili Lady Gaga, country pjevač Lukas Nelson koji se također i pojavljuje u filmu, Mark Ronson, Jason Isbell, sam Bradley Cooper koji je osim redateljskog, pokazao i svoje pjevačko umijeće te mnogi drugi. Soundtrack filma, pjesma pod nazivom Shallow, već se tjednima drži na samom vrhu svjetskih glazbenih top ljestvica. Duet je to Coopera i Lady Gage o kojoj je nedavno izašao i dokumentarac na Netflixu u kojem pokazuje svoju ranjivu stranu, ali i još jednom potvrđuje besprijekoran glazbeni talent. Za potrebe je filma Gaga tražila da glazba ne bude na playback već snimljena uživo pa je čak jedan od kadrova snimljen za vrijeme trajanja popularnog festivala Coachella. Nakon glavnih uloga u filmovima  Limitless, Silver Linings Playbook i American Sniper, Cooper se ovog puta posebno morao pripremiti. Naime, iznenađujuće pjevačke sposobnosti neumorno je pripremao čak 18 mjeseci, ali njegova transformacija nije vidljiva samo u glasu. Potamnjela koža, gotovo uvijek masna kosa i  južnjački naglasak učinili su ga gotovo neprepoznatljivim. Sve je to doprinjelo atmosferi koja se bezbroj puta promijeni u 134 minute filma. U jednom trenutku podiže adrenalin toliko da biste i sami zapjevali u prepunoj kino dvorani, u drugom potiče suze zbog neočekivanih obrata.

 

Ova romantična glazbena priča koja već tjednima puni kino dvorane, u pozadini prikazuje i srž glazbene industrije te sve njene zahtjeve ali i odricanja koja su potrebna za uspjeh. Nesumnjivo je i filmska i glazbena uspješnica o kojoj će se još dugo pričati.

 

Dorotea Rnjak

Izvori:

https://www.uselessdaily.com/movies/a-star-is-born-10-facts-about-the-movie/

https://www.smoothradio.com/features/a-star-is-born-2018-lady-gaga-trailer-cast/

https://www.classicfm.com/discover-music/bradley-cooper-singing-a-star-is-born/

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.