Trash se vraća na velika vrata

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Iako ne postoji točna definicija koja bi konkretno opisala ovaj fenomen, tzv. ”Trash dance glazba” devedesetih je godina u Hrvatskoj doživjela ogromnu popularnost te stvorila iznimnu polarizaciju mišljenja – od onih koji su smatrali da je takva vrsta glazbe izričito smeće do onih koji su ju doživljavali kao revoluciju u glazbenom smislu. No realno, tko danas ne zna hitove E.T.-ija, Minee, Dine Dvornika, Kasandre, Nikite, Ivane Banfić, Velinne, Senne M i ostalih domaćih imena koji su s kraja devedesetih žarili i palili diskoteke diljem cijele Hrvatske. Pjesme isključivo napisane za ”jednokratnu upotrebu”, uglavnom izvođene od strane pjevača koji su nakon instantne slave instantno nestali s hrvatske estrade; razdoblje besmislenih tekstova i teškog kiča – trash je nešto što je toliko loše da je kroz godine steklo kultni status.

Posljednjih godina, navedena vrsta glazbe polako ali sigurno, ponovno preuzima svoj tron u noćnim klubovima diljem zemlje. Očigledno je da više ne može proći niti jedan vikend, a da se barem u jednom klubu u gradu ne organizira, univerzalno rečeno –  Trash party gdje se isključivo puštaju domaći i strani trash / dance hitovi osamdesetih i devedesetih, ali i  dvijetisućitih. Najbolji primjer sve veće popularnosti hrvatske trash glazbe je nedavna kultna Brucošijada FER-a gdje je sama pojava Vesne Pisarović, evidentno napravila takvu euforiju studenata kakva se još neće dugo vidjeti (ili možda hoće?). Ekstaza koja je kulminirala njenim nastupom i hitovima poput ”Jutro donosi kraj” ili ”Da znaš” najbolji je pokazatelj da je današnja mladež također izuzetno naklonjena takvoj vrsti glazbe.

Da li je to povezano s činjenicom da su se i u modu te općenito devedesete vratile na velika vrata ili da se protumači na način kako bi trash glazba mogla biti svojevrsna poveznica između dva svijeta – onog alternativnog (rock-a, hip hop-a, r’n’b-a) i zabavnog (pop-a, turbo folk-a); odnosno kao vrsta glazbe koja spaja nespojivo – ljude s različitim ukusom glazbe na istom mjestu.

Kako god bilo, jedno je neupitno – trash je već prožeo DJ pultove, no hoće li postati popularan kao u svoje doba  ili ponovno zamrijeti nakon velikog uspona, pokazat će vrijeme koje dolazi.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.