BOŽIĆNI HITOVI – recept za idealni blagdanski ugođaj

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Već sredinom studenog na radiju su se mogli čuti blagdanski zvuci – od starih klasika do pop pjesama iz filmova. Gotovo svaki popularan bend i pjevači imaju bar jedan božićni singl, ako ne i čitav album. Za slučaj da božićnu atmosferu već tjednima dočaravate stranim i domaćim hitovima, evo par informacija koje će začiniti vaše znanje o popularnoj kulturi.

 

All I Want for Christmas is You većini je asocijacija na pojam božićne pjesme, mnogima na Mariah Carey odjevenu u odijelo Djeda Mraza, jednom rječju – klasik. Pjesmu su nakon prvog objavljivanja 1994. prepjevali mnogi izvođači, a pojavila se i u nekoliko desetaka filmova. Carey je pjesmu napisala uz pomoć Waltera Afanasieffea, a upravo joj je ta pjesma donijela titulu ‘Kraljice Božića’.

 

Sam u kući, Mean Girls, Elf – samo su neki od božićnih filmova koje između ostalog pamtimo po ovoj pjesmi – Jingle Bell Rock. Prvu je verziju davne 1957. snimio Bobby Helms, a od tada je nezaobilazni dio američkog božićnog ugođaja. Dio teksta ima veze s pjesmom Jingle Bells, te također s nekolicinom klasika poput Rock Around the Clock.

 

Santa Claus Is Coming to Town božićni je  hit iz 1934. iza kojeg stoje John Frederick Coots i Haven Gillespie. Preko dvjesto izvođača prepjevalo je ovu pjesmu, a među njima su Mariah Carey, Frank Sinatra, Bruce Springsteen, Chris Isaak i mnogi drugi. You’d better watch out, better not cry,  You’d better not pout, I’m telling you why  – Santa Claus is coming to town stihovi su koji zapravo pozivaju ljude da budu radosni i daruju one koje su pogodile posljedice Velike gospodarske krize.

 

It’s The Most Wonderful Time of the Year u većini je slučajeva prva radijska najava božićnih pjesama. Nastala 1963., prepoznatljiva boja Andyja Williamsa poziva na radost i druženje s obitelji i prijateljima. Jedna je od 10 najvećih božićnih hitova, a bila je i dio mnogih božićnih reklama.

 

Od stranih hitova tu su još i Sinatrin klasik – Have Yourself a Merry Little Christmas, koji je prije njega otpjevala Judy Garland, Last Christmas, Shake up Christmas, svima poznate Rudolph,  Jingle Bells i mnoge mnoge druge.

 

 

 

Što se tiče domaće glazbene scene, tu godinama nismo stvarali prave Božićne hitove.

Sretan Božić svakome Fantomi su otpjevali 1992., a i danas je još uvijek jedna od omiljenih božićnih pjesama u hrvata. Iako je nastala na temeljima pjesme Merry Christmas Everyone, hrvati tvrde da je naša verzija bolje –  što i uistinu, moramo priznati, jest.

 

Božić dolazi pjesma je iz 1996., a pjevali su ju Sreberna Krila i prijatelji. I danas je nezaobilazna na svim božićnim tulumima, a nedavno se pojavila u filmskom hitu “Život je truba”.

 

Aranžman za Bijeli Božić Crvene Jabuke napravio je Saša Lošić Loša. Originalni je tekst i glazbu 1942. napisao Irving Berlin, za film Holiday Inn u kojem ju je pjevao Bing Crosby. Iako pomalo sjetna i danas je nezaobilazan izbor svih hrvatskih radija.

 

Božić dolazi Nove Generacije, kako sebe nazivaju talentirani mladi umjetnici s hrvatske glazbene scene novi je božićni hit kakvog Hrvatska dugo nije imala. Napokon se publika neće moći žaliti da uvijek slušamo jedne te iste božićne pjesme, a o tome da je Nova generacija napravila odličan posao svjedoči njihovih preko 200 tisuća youtube pregleda u samo mjesec dana.
Nekima već dosadne, nekima neizbježne, a nekima glavni sastojak blagdanskog ugođaja – božićne pjesme unose radost i veselje u naše domove.

 

Dorotea Rnjak

 

IZVORI:

https://www.harpersbazaar.com/culture/art-books-music/g14031405/best-christmas-songs/

https://www.vecernji.hr/showbiz/najveci-je-domaci-hit-za-blagdane-bozic-dolazi-1045598

https://www.wikipedia.org/

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.