Djed Božićnjak je zapravo Coca-Colin proizvod

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jeste li znali da je Djed Božićnjak, debeli, rumeni i sijedi starac u crvenom odijelcu, zapravo proizvod uspješne Coca-Coline marketinške kampanje?

Njegov izgled mijenjao se kroz desetljeća te nije oduvijek bio onakav kakvim ga mi danas znamo. Bio je mršav i vitalan čovjek relativno kratke brade, sve dok se Coca-Colin stručnjak nije dosjetio kako bi Djed Božićnjak trebao djelovati sretno i na neki način raskošno. Bilo je to tridesetih godina 20. stoljeća kada je veliki dio američke (ali i svjetske) populacije bio gladan, pa se takvom kampanjom trebala poslati pozitivna poruka. Cilj je bio dolaskom Djeda Božićnjaka unijeti raskoš u svako američko kućanstvo.

 

Izvor: Pixabay.com

 

Davne 1931. godine Coca-Cola je lansirala svoju medijsku kampanju s Djedom Božićnjakom kako bi približili svoje piće kupcima u zimskim mjesecima. Od tada Coca-Cola svake godine koristi ovog veselog debeljucu u svom oglašavanju u vrijeme božićnih praznika. Ovako dobra kampanja dugo vremena se nije ponavljala, a mnogi kažu da niti neće. Iako su taj primjer su počele slijediti i druge tvrtke, zasigurno je najbolji marketing napravila Coca-Cola koju do sada nitko nije uspješno kopirao.

 

Svake zime ponovno dotaknu srca

Milijuni ljudi diljem svijeta smatraju kako božićno, odnosno blagdansko vrijeme započinje pojavom Coca-Coline božićne reklame koja svake godine iznova oduševi brojna srca diljem svijeta. Ono što je važno napomenuti kada govorimo o Coca-Coli je i to kako ona uz sebe nosi imidž proizvođača sreće. Najveći svjetski proizvođač gaziranih pića tako je svake godine izbacio novi ”moto” koji je postao prepoznatljiv gotovo svugdje i bez ikakve druge oznake Coca Cole. Tako primjerice, 2016. godine pokrenuta kampanja ”Taste the feeling” koja je uspješno zaživjela u gotovo u svim zemljama u kojima je ovo gazirano piće dostupno.

 

Izvor: Pixabay.com

 

Uspješno oglašavanje

Upravo radi svog oglašavanja i dobrog marketinga Coca- Cola je postala jedna od najuspješnijih kompanija na svijetu. Njihovo oglašavanje nije utjecalo samo na američku kulturu već i na cijeli svijet, a njihove reklame u božićno vrijeme se smatraju jednima od najljepših. S obzirom da je ova kompanija pokazala kako je za uspjeh potreban i odličan marketing, koji nije nemoguće napraviti, ostaje nam nada da će se uskoro pojaviti i još neka tvrtka s jednako dobrim marketinškim idejama preko kojih će graditi svoju poziciju među najvećima.

 

Matea Elena Jelušić

 

Izvori:

https://dnevnik.hr/showbuzz/celebrity/cim-se-oni-pojave-sve-je-jasno-praznici-nam-stizu.html

http://blog.brandisty.com/brand-management-blog/how-coca-cola-became-a-holiday-brand/

https://www.coca-cola.ie/history/advertising

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.