Google ulaže 250 000 dolara u hrvatski projekt Digitalni građanin

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hrvatsko tržište poslova se širi pa, paralelno s time, raste i potreba za novim znanjem i vještinama. Danas takva znanja i vještine, poput digitalne ili čak medijske pismenosti, postaju nužnost i opće znanje koje je potrebno da svatko usvoji.  S tim premisama slaže se i Googleova zaklada Google.org koji je donirao 250 000 američkih dolara hrvatskom projektu Digitalni građanin.

Novce su donirali direktno Institutu za razvoj i inovacije (IRIM) koji će ih usmjeriti u projekt kojim se žele razviti digitalne vještine građana u jadranskoj regiji na lokalnoj razini. On će se provoditi na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova te Srbije. Kako kaže direktor Googlea za jadransku regiju Joško Mrndže za portal Poslovnog dnevnika, skoro polovica građana Hrvatske, čak 49 posto, nema neke osnovne digitalne vještine. Smatra to važnim problemom kojeg valja promijeniti.

Osim toga, izjavio je da važnost razvoja digitalnih vještina leži u tome da će to otvoriti mogućnost lakšeg zapošljavanja.  „EU je procijenila da će se u idućih nekoliko godina stvoriti 20 milijuna novih radnih mjesta za koje će trebati digitalne vještine”, objasnio je Mrndže.

Projektom se žele knjižnice pretvoriti u centre za razvoj digitalnih vještina, objašnjava osnivač IRIMa te glavni pokretač Digitalnog građanina, Nenad Bakić. Nadodao je kako će im donacija omogućiti proširiti cijeli koncept koji su za to osmislili i pomoći u izgradnji napredong društva.

Knjižnice neće više biti mjesta gdje će se samo učiti i čitati iz knjiga, nego će dobiti nadogradnju. Za one koji nisu ljubitelji papira, sad će imati priliku učiti drugačije stvari iz modernih izvora.

 

Mateja Ježovita

 

Izvori: http://www.poslovni.hr/tehnologija/google-daje-250000-usd-bakicevu-digitalnom-graaninu-347276

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.