Kidfluenceri – novi naraštaj kreatora online sadržaja

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

S brzim porastom online društvenih platforma kao što su Facebook, Instagram i YouTube, te sa sve većim zahtjevima globalnih potrošača, oglašivači su primorani pronaći kreativnije, kvalitetnije i učinkovitije načine kako doprijeti do svojih kupaca i osigurati svoje mjesto na tržištu. Jedna od danas najpopularnijih tehnika, a relativno još nova, jest tehnika korištenja influencera na društvenim mrežama.

 

Izvor: Pixabay.com

 

U vremenu raznolikog tržišta i velike konkurencije, PR i marketinški stručnjaci, pronalaze razne načine da stupe u kontakt s ciljanom skupinom industrije oglašavanja. To su, naravno, mladi influenceri koji bi na svojim platformama, zbog velikog broja pratitelja, podržali, odnosno spomenuli i ispromovirali određeni brand, piše glean.info. Kompanijama je cilj privući i uključiti djecu u promociju vlastitih proizvoda, posebice dječjih igračaka ili odjeće. S vremenom, takva skupina najmlađih promotora dobila je i svoj naziv – kidfluenceri – koji označuje ”influencera mlađeg od 13 godina bilo da stvara sadržaj na Instagramu, Facebooku ili YouTubeu”, navodi influencerupdate.biz.

 

Ryan ToysReview naziv je kanala na YouTube koji trenutno broji više od 17 milijuna pretplatnika. Riječ je o osmogodišnjem dječaku iz SAD-a koji, uz pomoć svojih roditelja, snima videe za YouTube u kojima promovira poznate brendove raznih igračaka, jednostavno tako što se igra s njima. Ujedno, on je i ”najmlađa osoba na Forbesovoj listi najplaćenijih YouTube zvijezda za 2017. godinu sa zaradom od 11 milijuna dolara godišnje”, navodi glean.info.

 

Ryan
Izvor: Theshelf.com

 

Ryan je dosad imao bezbroj poslovnih suradnji od kojih je ona s američkim trgovačkim lancem Walmartom bila najuspješnija, piše theshelf.com. Naime, Walmart je prihvatio čari kidfluencinga te ove godine pokrenuo liniju igračaka pod nazivom Ryan’s World Giant Mystery Egg. Dizajnirao ju je sam Rayan te se uspješno prodaje u svim trgovačkim centrima Walmart diljem SAD-a, piše theshelf.com. Međutim, pozitivnim stranama kidfluencinga ne mogu odoljeti ni ostali poznati brendovi kao što su američki Target te eBay.

 

Izvor: Theshelf.com

 

Etička pitanja kidfluencera

Međutim, viđenje djece kao promidžbenih kanala do željenih kupaca, dovodi u pitanje neka etička načela. Zato je za PR i marketinške stručnjake bitno voditi se smjernicama etički sigurnog i učinkovitog marketinga. Portal glean.info ističe kako su jasno označavanje sponzorstva, obiteljski sadržaji, roditeljski nadzor, uključenost djece u proces stvaranja sadržaja te dugoročni odnosi između brendova i promotora, među najbitnijim stavkama dječjeg marketinga.

 

Izvor: Pexels.com

 

Talent, komunikativnost i znatiželjnost djeteta još su od nekih stavki na koje stručnjaci trebaju pripaziti prilikom odabira svog kidfluencera. Talent mora odgovarati zahtjevima i stilu brenda, a zainteresiranost djeteta za njega velika. Samo tako moguće je stvoriti uspješnu razmjenu informacija između kidfluencera i publike, piše influncerupdate.biz. Uz to, PR i marketinški stručnjaci svakako, prije nego li odaberu pravo dijete za svoj brend, moraju provjeriti licencu za rad. Bez nje, dijete ne može legalno biti dio nečije kampanje, odnosno biti glavni akter u promidžbi online sadržaja, piše influncerupdate.biz.

Iako mnogi još uvijek propitkuju etičnost kidfluencinga, istina je da mladi influenceri brendovima donose više pozitivnih, nego negativnih rezultata. ”Djeca su simpatična i lako se s njima povezati. Autentična su na način koji nije moguć za većinu odraslih”, navodi glean.info.

 

Izvor: Pixabay.com

 

Time što kompanije djeci i njihovim roditeljima besplatno nude i plaćaju oglašavanje proizvoda, potvrđuje moć kidfluencera i povjerenje koje brendovi imaju u njih. Također, moć da dopru do druge djece, koja su njihova najmnogobrojnija publika, može utjecati na potrošačke navike roditelja i mogućnost da kasnije svi postanu lojalni brandu, piše glean.info.

Danas mnogi brendovi ne vide ništa loše u upotrebi djece s velikim brojem pratitelja na internetu u vlastitoj promidžbi. Naprotiv, vide je kao vrlo učinkovitu strategiju. Međutim, takav marketing dolazi s riskantnim izazovima kako za kompaniju tako i za djecu.

 

 

Veronika Blažic

 

Izvori:

  1. Glean.info (2018) Where Young Influencers (Kidfluencers) Fit in the Digital Marketing Strategy – and How to Avoid Controversy. https://glean.info/where-young-influencers-kidfluencers-fit-in-the-digital-marketing-strategy/?doing_wp_cron=1544185770.2225210666656494140625 Pristupljeno: 6.12.2018.
  2. Influncerupdate.biz (2018) Kidfluencers: things to know when working with young content creators. https://www.influencerupdate.biz/feature/67471/kidfluencers-things-to-know-when-working-with-young-content-creators/ Pristupljeno: 6.12.2018
  3. Theshelf.com (2018) How Brands Are Partnering with Kid Bloggers to Sell Toys, Clothes and Fun This Holiday Season. https://www.theshelf.com/the-blog/kid-influencers-kid-bloggers Pristupljeno: 6.12.2018.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.