Kreiranje branda

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Branding je jedan od najvažnijih aspekata bilo kojeg poslovanja, velikih poduzetništva ili onih malih. Učinkovita strategija vaše robne marke daje vašem proizvodu glavni predznak na sve konkurentnijim tržištima. Ali što točno znači “brendiranje”? Kako to utječe na malu tvrtku?

 

Izvor: Pexels.com

 

Jednostavno rečeno, vaša robna marka vaše je obećanje klijentu. Ono vas razlikuje od ostalih konkurenata na tržištu, govori potrošačima o tome tko ste, tko želite biti i kako vas ljudi percipiraju. Na taj način potrošači znaju što mogu očekivati od vaših proizvoda i usluga. Je li vaš proizvod visokokvalitetan, luksuzan ili jeftin i potrošan? Vaš proizvod ne može biti za svakoga i ne može biti sve. Ono kakvim želite učiniti vaš proizvod trebalo bi se temeljiti na tome tko je vaša ciljana publika. Temelj vaše marke je vaš logotip. Vaša web stranica, ambalaža i promotivni materijali – svi trebaju integrirati logotip – predstaviti vašu robnu marku.

Strateški marketing

Što, gdje, kada i kako promovirate sve je dio vaše strateške kampanje promoviranja robne marke. Dosljedno, dugogodišnje kvalitetno promoviranje, odnosno uspješan marketing dovodi do stvaranja jakog tržišnog identiteta, odnosno izgradnja prepoznatljivog branda. To pridonosi dodatnoj vrijednosti proizvoda ili usluga vaše tvrtke koja vam omogućuje da naplatite više za vašu robnu marku od onoga što naplaćuju proizvođači sličnih proizvoda.

 

Izvor: Pexels.com

 

Najpozantiji primjer toga je Coca-Cola u odnosu na neki okusom sličan gazirani sok. Budući da je Coca-Cola izgradila snažan brand kapital, može naplatiti više za svoj proizvod – a kupci će tu višu cijenu i platiti. Također, dodana vrijednost proizvoda često dolazi i u obliku percipirane kvalitete ili emocionalne privrženosti. Na primjer, Nike povezuje svoje proizvode sa sportašima, nadajući se da će potrošači prenijeti svoju emocionalnu privrženost od sportaša do proizvoda. Za Nike, nisu samo karakteristike cipela one koje prodaju cipelu. Dobar marketing oduvijek je bio temeljen na izazivanju emocija kod ljudi, i kao takav i najuspješniji.

 

Definiranje branda

Definiranje vašeg brenda može biti teško, dugotrajno i neugodno. To u najmanju ruku zahtijeva da odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Koja je misija vaše tvrtke?
  • Koje su prednosti i značajke vaših proizvoda ili usluga?
  • Kakvu percepciju vaši klijenti imaju o vašoj tvrtki?
  • Koje karakteristike želite da vaši potrošači vežu uz vašu tvrtku?

 

Istražujte o potrebama, navikama i željama vaših sadašnjih i budućih kupaca. Ne oslanjajte se na ono što mislite da oni misle, nego saznajte što zaista misle. Također, budući da definiranje vaše robne marke i razvoj strategije mogu biti složeni, razmislite o iskorištavanju stručnosti savjetodavnih grupa.

 

Izvor: Pexels.com

 

Evo nekoliko jednostavnih, testiranih savjeta koji će vam pomoći u izgradnji carstva vašeg branda:

  • Kreirajte dobar logotip. Postavite ga posvuda.
  • Zapišite ključne poruke koje želite prenijeti svojoj publici. Svi trebaju biti svjesni atributa vaše robne marke.
  • Integrirajte svoj brand. Brandiranje vašeg proizvoda se proteže na svaki aspekt vašeg poslovanja

– kako odgovarate na pozive, ono što vi ili vaš prodavači nose na prodajnim mjestima ili promocijama

  • Razvijte smislen, upečatljiv, lako pamtiljiv slogan koji bilježi bti vašeg branda.
  • Budite dosljedni. Kupci se neće vratiti vama – ili vas preporučiti nekome drugome – ako ne ispunjavate obećanja svoje marke.

 

Antonia Kovačević

 

Izvori:

https://www.entrepreneur.com/article/77408

https://www.tailorbrands.com/logo-maker/products

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.