Kreiranje osobne e-reputacije

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

60% poslodavaca pregledava društvene mreže prije zapošljavanja kandidata

Prihvaćenost u društvu ljudska je potreba koja se nalazi u Maslowljevoj piramidi potreba i to odmah nakon onih fizioloških i sigurnosnih. Također, biti uvažen i poznat pod dobrim imenom važno je u svim kulturama. Ove potrebe više nisu prisutne samo u kontekstu pojedinca već su izražene kao potrebe organizacija i kompanija u tržišnom natjecanju, a njihov stupanj ostvarenosti možemo shvatiti kao dio reputacije.

 

Izvor: Pixabay.com

 

Najjednostavnije rečeno, reputacija je opće mišljenje o osobi, skupini ili stvari koje je prisutno u određenom krugu ljudi ili javnosti. Poboljšanje reputacije neizostavan je cilj poslovnih strategija, a upravljanje reputacijom sastavni je dio posla odnosa s javnošću. Međutim, kako su se razvile društvene mreže, upravljanje osobnom e–reputacijom dobiva na važnosti.

Osobna e–reputacija nije samo ono što objavljujete već kako, gdje i kada ste to učinili. Također, važno je i ono što drugi o vama govore odnosno sadržaji u kojima ste spomenuti. Ovo može imati bitnu ulogu pri zapošljavanju, s obzirom na to da će skoro 80% poslodavaca pri odabiru zaposlenika njegovo ili njezino ime pretražiti na internetu. Pritom će njih 48% pregledati i osobne stranice, a više od 60% pažnju će pridati i profilima na društvenim mrežama. Dobra prezentacija tako vam može pružiti nove poslove i ugled, a loša negativno utjecati na spomenuto i degradirati vam ime u okruženju.

 

Izvor: Unsplash.com

 

Osobnoj e–reputaciji najviše štete neželjeni sadržaji poput fotografija koje su objavljene bez vašeg dopuštenja. Nepoželjne su i informacije te komentari koji nisu laskavi, bilo na vas osobno ili na račun vašeg rada. Također, informacije koje su objavljenje prilikom inkriminiranja loše će utjecati na vaš ugled. Paradoksalno, online nevidljivost će imati jednako negativne posljedice kao i prethodno spomenuti problemi, kako navodi e–strategy trends.

Kako bi se postigla dobra reputacija, potrebna je online aktivnost i redovito objavljivanje vlastitih informacija. Ovo će spriječiti da netko drugi putem komentara kreira vašu reputaciju. Osim ovoga, bitno je biti upoznat sa svojom online slikom odnosno redovito pretraživati vlastito ime i pregledavati profile te korisnička imena koja se mogu povezati s vama. Potrebno je pretraživati i fotografije te se pobrinuti da se neželjeni sadržaji povezivi s našim imenom maknu ili još bolje, djelovati proaktivno i spriječiti njihovo prvotno objavljivanje.

 

Doris Bučela

Izvor:

Managing Your Online Reputation [INFOGRAPHIC]

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.