Može li Hrvatska postati dio Schengenskog prostora do 2020.?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

-Zadaća je i politike i diplomacije da stvori povoljnu klimu, da se te odluke donesu – kazao je premijer Plenković, čime je istaknuo cilj da Hrvatska do 2020. godine uđe u Schengenski prostor. Naime, taj je rok postavljen u skladu s time da početkom 2020. godine počinje šestomjesečno hrvatsko predsjedanje Europskom unijom.

Premijer je uvjeren da će Hrvatska svakako ući u Schengen zonu, iako je svjestan da intenzitet migrantske krize itekako može utjecati na ovaj strateški postavljen cilj. U skladu s tim, godinama se radi na tome da Hrvatska ispuni preporuke Europske komisije u osam područja Schengenske pravne stečevine.

Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa /DPA/PIXSELL

Naime, njemačka kancelarka Angela Merkel već je prije nekoliko mjeseci pohvalila hrvatsko čuvanje vanjskih granica Europske unije pred migrantskim tokovima, čime je jasno podržala hrvatsku kandidaturu za članstvo u Schengenu. Tako se dobiva dojam da je u odnosima Hrvatske i Njemačke uspostavljena visoka doza povjerenja i slaganja, što svakako pogoduje u donošenju odluke, koja je prije svega isključivo politička.

S druge strane, ima onih koji nisu toliko optimistični u vezi realizacije ovog cilja. Posebno se ističe bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Navodi kako je stanje u eskalaciji te spominje ,,licemjernost” Europe, koja s jedne strane inzistira na humanom pristupom, a s druge strane potiho odobrava to što se trenutno na toj granici događa.

Zona Schengena obuhvaća 26 zemalja od kojih su 22 članice Europske unije te funkcionira kao područje jedne države u mnogim bitnim odrednicama. Tako je hrvatski ulazak ili ne ulazak u Schengen zonu stvar političke odluke zemalja koje su već dio zajedničkog Schengenskog prostora.

-Hrvatska ima svoj glavni cilj, a to je da postane dio Schengenskoga prostora. Smatramo da bismo na taj način ojačali svoju vanjsku granicu, dodatno iskoristili fondove koji su na raspolaganju – ističe premijer.

 

 

 

.

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.