Najistaknutije fotografije 2018. godine

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Fotografije u medijima često služe za dočaravanje atmosfere nekog događaja. Detaljno prikazuju važnost trenutka koji na kraju dobiva povijesni kontekst, prikazuju se emocije i reakcije ljudi, prirodne nepogode, političke odluke, demonstracije, inovacije u znanosti, ratne katastrofe… U tom jednom zaustavljenom djeliću sekunde dobivamo informacije koje je ponekad teško tekstualno dočarati.

Značajne fotografije nas tjeraju da detaljnije promotrimo što se stvarno zbiva, da zastanemo, pa čak i da ih pogledamo više puta. One bi trebale u nama probuditi reakciju na ono što vidimo. Na kraju godine i mi sami često znamo retrospektivno gledati vlastite fotografije, što smo doživjeli, gdje smo bili, što smo radili… Prisjećamo se bitnih trenutaka što rade i veće medijske kompanije sastavljajući popis najboljih fotografija.  

  1. godine smo mogli vidjeti fotografije od slavlja, tragedija, kraljevskog vjenčanja, povijesnog susreta Donalda Trumpa i Kim Jong Una, umiranja zadnjeg mužjaka sjevernog bijelog nosoroga, pucnjave u Parklandu, pobjede Francuske na Svjetskom nogometnom prvenstvu, suđenja Harveyu Weinsteinu, prosvjeda žutih prsluka u Francuskoj i mnoge druge. Pritom su fotografi znali riskirati vlastitu sigurnost i život kako bi mogli prikazati ono iza fotografskih objektiva te su i sami bili svjedoci velikih trenutaka.

National Geographic, TIME i New York Times samo su neki od medija koji su i ove godine izdvojili najistaknutije fotografije 2018. Pregledom tih fotografija odlučili smo spomenuti barem neke koje su ostavile snažan utjecaj.

 

Glad u Yemenu – Fotografija New York Timesa koja prikazuje sedmogodišnju djevojčicu Amal Hussain privukla je globalnu pozornost na humanitarnu krizu u Yemenu. Prema podacima U.N-a u Yemenu je 14 milijuna ljudi na rubu gladi.

(izvor: nytimes.com)

 

Zadnji živući sjeverni bijeli nosorog – National Geographic je prikazao posljednje trenutke zadnjeg mužjaka sjevernog bijelog nosoroga prije nego što je uginuo u ožujku. Mnogi su reagirali na fotografiju i optuživali ljude za izumiranje te životinje.

(izvor: nationalgeographic.com)

 

G7 summit –  I Time i BBC su izabrali fotografiju razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa tijekom G7 summita u Kanadi. Primjetan je napeti odnos između Trumpa i NATO saveznika, a fotografija podsjeća na kompoziciju slike Hieronymusa Boscha The Conjurer (1502).

(izvor: bbc.com)

 

Kraljevsko vjenčanje – Jedna od 100 fotografija koje su obilježile 2018. prema Time-u je i Megan Markle u kapeli St. George u Windsoru, Engleskoj za vrijeme njenog vjenčanja za britanskog princa Harryja.

(izvor: time.com)

Humanoidni robot – stručnjak provjerava robota Freda. Realnog robota napravila je kompanija „Engineered Arts“, a fotografiju je istaknuo i BBC kao jednu od upečatljivijih iz 2018.

(izvor: bbc.com)

Fix Fakebook – na New York Times-ovoj fotografiji vidimo kartone s likom Marka Zuckerberga, osnivača Facebooka, dok je on svjedočio pred američkim senatom nakon skandala s tvrtkom Cambridge Analytica.

(izvor: nytimes.com)

Ostale fotografije pogledajte na službenim stranicama.

Izvori:

https://www.nationalgeographic.com/photography/best-of-2018/best-pictures-2018/

http://time.com/2018-photos/?fbclid=IwAR0x6eTn_IZjCcHM1GRnNWfmr_RWQhkmUX07p4TMmjIiGKagK7Z4uMDwPjY

http://www.bbc.com/culture/story/20181217-the-most-striking-images-of-2018

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.