Neizvjesnost zbog Brexita

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Britanska premijerka Theresa May vjeruje kako će zastupnici u parlamentu sutra prije blokirati Brexit nego dopustiti izlazak Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora.

Očekuje se da će britanski parlament sutra glasati protiv premijerkinog dogovora s Europskom unijom. To bi prouzrokovalo još veću nesigurnost Velike Britanije po pitanju izlaska iz Europske unije.

Vlada Therese May nije uspjela pobijediti u parlamentu po pitanju Brexita te je tako prošli tjedan poražena dva puta. Međutim May ima još jedan problem, a to je da ako njezin dogovor bude odbijen u britanskom parlament, mora smisliti „plan B“ za Brexit jer su joj zastupnici stvorili novu prepreku te joj dali još jedan zadatak.

Jako važna stvar je i to da je premijerkina vlada trenutno manjinska u parlamentu, a na životu ju jedino održava mala sjevernoirska stranka.

Premijerkin dogovor kritiziraju sa svih strana te dok neki žele čišći dogovor s Europskom unijom, drugi pak žele novi referendum.

May će sutra održati govor te naglasiti da su uoči referenduma, koji se je održao 2016., njezina Konzervativna stranka i Laburistička stranka jasno dale do znanja da će napraviti sve ono što Britanci žele.

„To su bili uvjeti pod kojima su ljudi glasali. Da je većina podržala ‘ostanak’, Velika Britanija bi nastavila biti članica EU-a”, istaknut će May u sutrašnjem govoru.

Premijerkina je namjera da potakne zastupnike na razmišljanje o posljedicama koje će njihova djela imati na vjeru Britanaca u demokraciju.

Još u nedjelju, May je upozorila da blokada Brexita bila katastrofalna za britansku demokraciju. “Stoga je moja poruka parlamentu ovaj vikend jednostavna: vrijeme je da se zaboravi na igrice i učini ono što je ispravno za zemlju“ napisala je May u članku za Sunday Express.

Europska unija je u pismu Velikoj Britaniji jasno naglasila da novog dogovora o „backstopu“ odnosno mehanizmu koji omogućava da granica na irskom otoku ostaje otvorena i nakon Brexita, nema.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.