OAZE U BEČU

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Usred snježnoga Beča ovijenoga ledenim vjetrom smjestile su se dvije oaze, raj palmi i srce pustinje. Kuća palmi i pustinjska kuća samo su dvije od atrakcija koje Beč nudi unutar kompleksa Schӧnbrunn.

Palača Schӧnbrunn potječe još iz 17. stoljeća, a danas je ovaj bogati sklop barokne palače i raskošnih vrtova zaslužio mjesto na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Schӧnbrunn se sastoji od više od 1400 prostorija zbog čega ga nazivaju Mini Versailles, a u sklopu kompleksa nalazi se i veliki zoološki vrt koji se prostire na 16 hektara zemlje, ujedno i najstariji postojeći zoološki vrt na svijetu. Pored brojnih bogatih vrtova, možete posjetiti i pravi labirint, kuću palmi i pustinjsku kuću.

Kuća palmu sastoji od centralnog staklenika visokog 28 metara, te dva bočna tri metra niža staklenika. U svakom od staklenika nalaze se skupine tropskih biljka podijeljene prema klimatskim zonama. Sjeverno se nalazi takozvana hladna kuća, u sredini umjerena zona, a u južnom stakleniku topla kuća, to jest tropska zona. Umjetna klima omogućava rijetkim tropskim vrstama uspješan rast i razvoj tijekom cijele godine. Ova kuća palma posljednja je takve vrste koja je nasta u kontinentalnoj Europi.

Unutra se nalaze najrazličitije egzotične biljke iz svih tropskih krajeva svijeta. Možete vidjeti bezbroj vrsti palmi, drveća bambusa i kakaovca, biljke mesožderke, pa čak i nekoliko vrsta tropskih vodenih životinja među kojima i meksičkog vodozemca koji ima i škrge i noge, aksolotla.

Pustinjska kuća konstruirana je posebno kako bi zaštitila nježne biljke kojima su potrebni posebni klimatski uvjeti. Vlasti zadužene za razvoj pustinjske kuće odlučile se kako će tamo uzgajati najvrijednije primjerke kaktusa i ostalih biljaka otpornih na sušu iz australskih i južnoafričkih pustinja.

Ovdje možete vidjeti kaktusa različitih vrsta, boja i veličina, njihove plodove te brojne druge karakteristične pustinjske biljke kao što je aloe vera. Dok pazite da se ne ubodete na neki od kaktusa, iznad glave će vam zacvrkutati pustinjske ptičice.

 

 

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.