Oscari 2019. godine: Jesu li Zlatni globusi predvidjeli dodjelu Oscara i tko su favoriti godine

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Sitno brojimo do objave filmskih nominacija za nagradu Oscar, također zvanu najiščekivanijom noći godine u svijetu filmske industrije. Iako dodjele prestižnih nagrada traju već od studenog, mainstream sezonu nagrađivanja otvorili su Zlatni globusi koji su ove godine rezultirali brojnim iznenađenjima.

Zlatni globusi: drugi naziv za Oscare ili?

Upravo zbog mainstream uloge ‘signaliziranja’ najvećih pobjednika s filmskih platna, dodjelu Zlatnih globusa mnogi neopravdano smatraju najavom favorita za Oscara. Iskustvo je pokazalo da oni koji odnesu zlatnu kuglu kući doista imaju veliku šansu za staviti i zlatni kipić na svoje police. Tako su prošle godine Gary Oldman, Frances McDormand, Sam Rockwell i Allison Janney potpuno očekivano pomeli Oscare nakon što su u siječnju osvojili globuse.

Radi se, ipak, o slučajnosti. Zlatni globusi, kao i sve nagrade koje slijede prije i poslije, jesu indikator za dobitnike Oscara, ali nikako ne garancija.

Filmska predviđanja

Službene nominacije za prestižnu nagradu izlaze 22. siječnja 2019. godine, a do tad – evo predviđanja temeljenih na recenzijama, reakcijama publike i kritičara u nekoliko najiščekivanijih kategorija.

Najbolji film

Iako je prozvan gubitnikom zbog rezultata na Zlatnim globusima, film A Star is Born i dalje ima velike šanse osvojiti Oscara, a nominacije su zagarantirane. Međutim, za vratom mu diše oda Freddieju Mercuryju koja nije dobila pozitivne kritike od tvrdokornih obožavatelja Queena. Veliki su favoriti BlackkKlansman, If Baeale Street Could Talk te Green Book koji još nisu stigli u sva naša kina.

Međutim, film Roma, prikazan na Netflixu, mogao bi uletjeti i izazvati ogromno iznenađenje. Za sada su, ipak, sigurnije šanse za film Bradley Coopera, Bohemian Rhapsody te Green Book.

Najbolja ženska glumica

Od samog početka revije filmskih nagrada bilo je jasno da će dvije žene dominirati. ‘Okršaj’ se popeo na vrhunac na Zlatnim globusima, a Glenn Close je, s ulogom u drami The Wife, neočekivano otela nagradu iz ruku Lady Gage. Tek par dana kasnije, Gaga je opravdala borbu i izjednačila na 1:1 sa nagradom Critics’ Choicea. Ovaj dvoboj nastavlja se i na dodjeli Oscara, ali velike su šanse da će Close osvojiti kipića i to nekoliko desetljeća nakon posljednjeg.

Najbolji muški glumac

Najveća će se bitka voditi oko zlatnog kipića za najbolju mušku ulogu. Dok je ove godine usitinu bilo nekolicine nevjerojatnih muških performansa, tri će potpuno podijeliti publiku. Rami Malek u ulozi Freddieja Mercuryja osvojio je publiku, Christian Bale kao Dick Cheney kritičare, a Bradley Cooper čitavu žensku populaciju. Njih troje ujedno su glavni favoriti za Oscara. Zlatni globus kući su ponijeli i Malek i Bale.

Oscari će ovo godine, sigurno je, biti prepuni političkih referenci, a i dalje se ne zna tko će voditi ceremoniju. Brojimo samo dva mjeseca do dugoočekivane večeri, a jedno je sigurno. Bez obzira na to tko će ponijeti kipiće kući, bit će to večer za zaboraviti brige i uživati u šljokičastom glamuru Hollywooda.

 

Nora Fabrio Bene

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.