Šesto izdanje Device_art festivala

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

„Posvuda strojevi, strojevi koji nisu sami“ – izjava je kustosa Zhang Ga i predstavlja srž šestog izdanja Device_art festivala i izložbe „Strojevi nisu sami“. Zagrebačka kulturna i tehnološka scena bit će obogaćena brojnim sadržajem suvremene umjetnosti koja objedinjuje tehnologiju i znanost. Osim Zagreba festival se održao u Splitu, a održat će se i u Rijeci.

Izložba „Strojevi nisu sami“ održava se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti na 1500 m2. Izložen je 21 rad što predstavlja najbolje od svjetske suvremene umjetnosti  koja se bazira na tehnološkim napravama, strojevima i robotici. Kako najavljuju organizatori ‘udruga Kontejner’, ovogodišnji se festival po samoj veličini produkcije izdvaja kao najveće događanje u novomedijskoj umjetnosti u zadnjih 10 godina!

O FESTIVALU I UDRUZI KONTEJNER

Device_art je pokrenula udruga Kontejner prije 15 godina kao festival koji se bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti. Mnogo toga se promijenilo od samog početka festivala. Došlo je do pojave hardvera, novih uređaja, gadgeta, Interneta, pametnih softvera, a osim toga novih sektora i zanimanja koja su se pojavila tek zadnjih nekoliko godina, pojava politike privatnosti, cenzure, demokratičnosti i tako dalje.

Udruga Kontejner osnovana je 2002. kao biro suvremene umjetničke prakse. Bave se produkcijom umjetničkih radova, kustoskim radom, organizacijom umjetničkih festivala, edukacijom umjetnika i teorijom. Osim Device_arta provode i festival Touch Me (od 2005.) koji se temelji na vezama između tehnologije, znanosti i umjetnosti te Ekstravagantna tijela (od 2007.) koja su posvećena propitivanju politika normaliteta u odnosu na ljudsko tijelo i um.

(izvor: kontejner.org)

AUTORI, PROJEKT I PANELI

Na festivalu nas očekuju jedni od najvećih svjetskih autora novih medija poput Ralf Baecker (Njemačka), Martin Howse (Velika Britanija), Marnix de Nijs (Nizozemska), Wang Yuyang (Kina) te mnogi drugi. Osim njih, očekuju nas i hrvatski umjetnici – Mirjana Vodopija, Silvio Vujičić, Tin Dožić, Siniša Lordan i Vladimir Novak.

Na izložbi će se predstaviti i umjetnički projekt pod nazivom „Empathy Swarm“, čija će krajnja faza rezultirati rojem od 100 interaktivnih robota koji reagiraju na ljudske emocije. Autori projekta su Adam Donovan i Katrin Hochschuh koji su izrađivali robote uz podršku biroa za suvremenu umjetničku praksu Kontejner.

Osim izložbe, održat će se i paneli o umjetnosti, tehnologiji i društvu, razgovori o temama poput tehnomitologije, ljudskom i robotskom umu, radionice za djecu, ali i predavanje Mate Rimca o tehnologiji kao sredstvu za rad.

Cijena ulaznice je 30 kn, 20 kn je za studente i grupe građana, a 15 kn za studentske grupe. Izložbu možete posjetiti sve do 03. veljače 2019., a radno vrijeme izložbe je svaki dan osim ponedjeljka, od 11:00 do 18:00 sati. Raspored održavanja radionica, panela i predavanja pogledajte na internetskoj stranici.

 

Izvori:

https://www.kontejner.org/o-nama/kontejner/

https://www.kontejner.org/projekti/device_art-festival/device_art-6018/koncept-15/

 

Mihaela Mihalec

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.