Što je aikido?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Aikido (aikidō – skladan životni put) je moderna japanska borilačka vještina koju je osnovao Morihei Ueshiba 1920-ih i 30-ih. Filozofija ove vještine je važnost poštovanja prema svim živim bićima te nastojanje da se nenasiljem bori protiv nasilja. Glavni cilj je stvoriti vještinu koju će ljudi moći koristiti da se obrane, a da pri tome ne ozlijede protivnika. U aikidu nije potrebna snaga mišića, već uma i opuštenog tijela. Pokreti koji se koriste kod aikida poboljšavaju koordinaciju,fleksibilnost te ravnotežu i pravodobnu reakciju. U aikidu postoje dvije osnovne ideje : mirno rješavanje sukoba (kad je to moguće) te osobni razvoj.

Tehnički repertoar aikida je vrlo bogat i poznato je preko 3000 evidentiranih tehnika. Osim golorukih tehnika, u aikidu se trenira i s drvenim mačem i drvenim štapom. Nemoguće je  precizirati sve tehnike, ali postoje neke osnovne postavke koje se koriste na treninzima. Disanje poznato kao Kokyuho je vrlo važna i intimna veza između uma i tijela. Kad smo pod stresom dišemo plitko i ubrzano te se privikavamo na takvo disanje čak i kad izvor stresa nestane. Zato se ovom laganom vježbom može naučiti pravilno disati te tako opustiti i tijelo i um. Meditacijom odmaramo i tijelo i um tj. duh. Ki vježbe ili Kenko Taiso su vježbe za tijelo i um. Kroz raznovrsne kretnje istražujemo maksimum pokreta, a da ne izgubimo kvalitetu. Ako krivo izvodimo (napregnuto, nesvjesni tijela), glas odmah detektira teškoće. Glas = disanje. Vježbe istezanja aktiviraju sve što je u nama zgrčeno i u tenziji u suprotnom pravcu. Zbog ovih vježba velike mišićne grupe bit će nam “zahvalne” doživotno. Aikido vježbe (Hitoriwaza) su tehnike koje se izvode samostalno. One su osnova za tehnike koje se kasnije izvode s partnerom. Pomoću njih se razvija osjećaj uma i tijela u kretanju kroz prostor. Tehnike (Kumiwaza) su susret dvoje ili više ljudi. Svrha nije tek puko bacanje partnera, već da kroz komunikaciju s drugima upoznajemo i prevladavamo vlastita ograničenja.

Aikido u Hrvatskoj je dosta rasprostranjen, iako se ne zna točno tko ga je i u kojem obliku donio. Međutim, danas u Hrvatskoj postoje različiti stilovi i brojni savezi i klubovi. Aikido pogoduje svim dobnim skupinama, bez obzira na dob, spol i fizičko zdravlje.

Anja Štrbac

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.