Teroristički napad u Starsbourgu

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Tri su osobe poginule, a 12 ih je ranjeno u terorističkom napadu u Starsbourgu u Francuskoj. Napad se dogodio u utorak nešto prije 21 sat u centru grada. Naoružani napadač Cherifa Chakatt otvorio je vatru u blizini Božićnog sajma te pobjegao.

Na ulicama je zavladao muk kojeg bi povremeno prekidale sirene hitne pomoći i policije.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je odmah nakon ponoći stigao u krizni stožer uspostavljen u ministarstvu unutarnjih poslova u Parizu nakon napada u Strasbourgu. Zbog ovog napada,  Macron je odlučio pojačati mobilizaciju vojnika u sklopu operacije Sentinelle u koju se do sada priključilo 500 vojnika, a očekuje ih se još 1300.

Francuska je od onda podigla stupanj sigurnosti na najvišu razinu. Na stotine francuskih policajaca pretražuje istočnu Francusku, a identitet napadača su objavili. Inače napadač je otprije poznat francuskoj policiji jer se nalazi na listi za promatranje kao potencijalna sigurnosna prijetnja. Vlasti su naglasile kako je napadač razvio radikalni pogled na svoju vjeru dok je bio u  zatvoru.

Na novinarsko pitanje je li policiji naređeno da Chakatta uhvate živog ili mrtvog, glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux je rekao: “Nije bitno. Najbolja stvar bi bila da ga pronađu što prije moguće”.

Na dan napada, europarlamentarci su morali ostati u Europskom parlamentu tijekom noći, a hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan objavila je na Twitteru da su svi članovi hrvatske delegacije dobro. Oglasile su se i Marijana Petir i Dubravka Šuica.

S druge strane oceana, Donald Trump poručuje kako je ideja za zid između Sjedinjenih Američkih Država i Meksika odlična te kako je poslije ovog napada još odlučniji da tu ideju sprovede u djelo.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.