Tradicionalni božićni kolači

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Neizostavni, a mnogima i najdraži dio obilnog božićnog ručka upravo su tradicionalni kolači. Prvi su se počeli peći još u srednjem vijeku, kada su se koristili tada moderni sastojci: cimet, đumbir, crni papar, bademi i suho voće. Univerzalna podjela božićnih kolača je: suhi i kremasti. Ovisno o regiji i utjecajima, u Hrvatskoj razlikujemo nekoliko karakterističnih vrsta.

SLAVONIJA

Slavonski božićni stol obavezno sadržava salovnjake ili salenjake. Kako navodi jamnica.hr, zovu ih i hrvatski kroasani s karakterom i kolač s tisuću listova. Rade se od domaćeg tijesta koje se puni pekmezom. Tijesto se preklapa čak četiri puta, pa otuda naziv kolač s tisuću listova. Od ostalih kolača, Slavonci pripremaju medvjeđe šape, paprenjake, medenjake i baklavu.

 

Izvor: Coolinarika.com

 

SJEVERNA I SREDIŠNJA HRVATSKA

Obavezni božićni klasici ovog područja su orahnjača, makovnjača, vanilin kiflice, bijela pita i mađarica. Kako biste postali pravi kulinarski stručnjak, 24 sata daje i neke savjete: 1) kako se tijesto odozgo ne bi osušilo, potrebno ga je prekriti mokrim ubrusom, 2) kvaliteta jaja utječe na kakvoću tijesta – za prhka tijesta birajte veća jaja radi gustoće i 3) za prhka tijesta koristite svježi maslac.

 

Izvor: 24sata.hr

 

LIKA

Iako nastala u vrijeme kad su Ličani imali skromniji izbor namirnica, bazlamača je i danas dio blagdana i obiteljskih okupljanja. Recepti s Coolinarike uglavnom navode kako je riječ je o kukuruznom pecivu, u koje ulazi mlijeko, mast, kravlji sir, jaja i šećer.

 

Izvor: Podravka.hr

ISTRA

Tradicionalni božićni i uskršnji kolač u Istri je povetica, povitica ili butica. Riječ je o istarskoj verziji orahnjače, kojoj se u nadjev dodaje jabuka. Istrijani u svojoj kuhinji više koriste suho voće, citruse i bademe, pa pripremaju i božićni kruh s ovim sastojcima.

 

Izvor: Coolinarika.com

 

DALMACIJA

Božićnu svetkovinu u Dalmaciji nadopunjuju fritule, koje su dostupne u nekoliko varijanti, ovisno o mjestu u kojem se pripremaju. Osim fritula, kako navodi gastro.hr, obavezne su kroštule te rafioli. Kroštule su tanke, pržene trakice tijesta, koje se posipaju šećerom. Rafioli su tradicionalni trogirski kolači, koji se pune nadjevom od mljevenih badema, limunove korice, maraskino likera i rakije te slatkih začina. Dalmatinci vole i arancine – ušećerenu narančinu koru.

 

Izvor: Finirecepti.net.hr

 

DUBROVNIK

Dubrovački blagdanski stol ne zaobilazi rožata. Druga posebnost dubrovačkog kraja je i kotunjata, kodunjata ili sir od dunje. Zanimljivost ovog recepta je što uopće ne sadrži sir, već je riječ o ušećerenim dunjama, koje se dodatno mogu obogatiti nasjeckanim bademima i orasima.

 

Izvor: Anngelpie.blogspot.com

 

Veronika Raguž

 

Izvori:

https://www.jamnica.hr/hr/jakuham/japamtim/salenjaci-sarmantni-hrvatski-kroasani/

https://www.24sata.hr/lifestyle/tradicionalni-hrvatski-bozicni-kolaci-od-fritula-do-bajadere-92872

https://gastro.24sata.hr/bozicne-slastice-lijepe-nase-8507

https://dobartek.spar.hr/hr/magazin/lifestyle/bozicne-delicije-hrvatskih-regija,327.html

https://srednja.hr/novosti/hrvatska/njam-njam-tradicionalni-bozicni-kolaci-u-hrvatskim-regijama/

https://www.coolinarika.com/tag/bazlamaca/?page=1

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.