Zabrinutost novinskih izdavača zbog presuda protiv medija sve više raste

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Udruga novinskih izdavača zatražila je hitne promjene zakona, s obzirom da učestalost presuda počinje biti ozbiljna prijetnja slobodi izražavanja i medijskim slobodama. Naime, Udruga novinskih izdavača izrazila je zabrinutost zbog recentnog niza presuda koje su protiv više medija pred hrvatskim sudovima donesene u parnicama za obeštećenje zbog nanesenih duševnih boli. Naime, smatraju ih pravno neutemeljenima i nepravednima.

U skladu s tim, novinski izdavači pozivaju nadležne državne institucije, ministarstva i Vladu da u što kraćem roku pristupe uvođenju zakonskih i drugih potrebnih promjena koje bi stvorile jasna i predvidljiva pravila u području nakladničke odgovornosti. Poručuju da medijske slobode, kao temelj funkcionalne demokracije nisu neograničene, stoga zahtijevaju institucionalne mehanizme kontrole.

Mnogo je portala u posljednje vrijeme bilo osuđeno zbog duševnih boli izazvanih navodima iz autoriziranog intervjua u kojem ga se uopće poimence ne spominje, zbog izvještaja i prenošenja izjava s javno održanog prosvjednog skupa i slično. Novinski izdavači smatraju da su u skladu s tim i visine dosuđenih odšteta prevelike.

Također navode da se ne smije zanemariti ni profil tužitelja. Naime, zapadni pravni standardi već desetljećima postavljaju šire granice prihvatljive javne kritike dužnosnika i osoba na javnim funkcijama, a u Hrvatskoj raste upravo broj predmeta u kojima su tužitelji visokopozicionirani članovi političke ili pravosudne nomenklature. Isto tako, pritom su suci dovedeni u situaciju da moraju presuđivati u predmetima gdje su tužitelji osobe koje izravno ili neizravno odlučuju o njihovim daljnjim unapređenjima, što dodatno umanjuje javni dojam neovisnosti pravosuđa, a smatraju da to još jače povrjeđuje medijske slobode.

Naime, mehanizmi kontrole, kako navode, moraju se temeljiti na transparentnim kriterijima koji će kroz djelovanje pravosudnog sustava biti provedeni u konzistentnu sudsku praksu. Novinski izdavači tako očekuju da će njihovi zahtjevi biti realizirani.

 

 

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.